D.I.C. Veritas

KOMISIJA ZA NESTALA LICA R. Srbije, 29.05.2019, ODRŽAN RADNI SASTANAK KOMISIJE ZA NESTALA LICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE I POVJERENSTVA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA ZATOČENE I NESTALE

Na poziv Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, 29.5.2019. godine u Gradu Vukovaru održan je radni sastanak predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije predvođenih predsednikom Komisije Veljkom Odalovićem i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, predvođenih predsednikom Povjerenstva pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem uz prisustvo generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Milana Šapića i konzula Ljudmile Ostojić.

Održani sastanak je još jedan u nizu uloženih napora za razmenu informacija s ciljem rešavanja preostalih slučajeva nestalih lica, imajući u vidu da je pitanje nestalih lica jedno od ključnih nerešenih pitanja u bilateralnim odnosima Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Tokom sastanka, naglasak je stavljen na trajne zahteve upućene od samog početka uspostavljanja saradnje 1995. godine i naglašena je potreba za intenzivnijim angažmanom u pretrazi postojeće arhivske građe, proverama raspoloživih informacija i primarnih izvora saznanja, kao i dostavi podataka o lokacijama primarnih i sekundarnih grobnica na području Republike Hrvatske pri čemu je poseban naglasak stavljen na područje Hrvatskog Podunavlja.

Uz navedeno, naglašeno je kako će Republika Hrvatska nastaviti s daljim sprovođenjem terenskih istraživanja na lokacijama za koje postoji osnovana sumnja da se radi o mestima ukopa posmrtnih ostataka.

U predstojećem periodu očekuje se intenziviranje aktivnosti u prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtevima, i u skladu s pozitivnim rezultatima, postupanja obe strane biće prezentovane na sledećem sastanku nadležnih tela za traženje nestalih lica, a kako bi se doprinelo bržem i uspešnijem rešavanju pitanja nestalih lica.

U nastavku sastanka, akcenat je stavljen na mehanizme u procesu traženja nestalih lica koji se ostvaruju zajedničkom saradnjom, i u skladu sa tim je dogovoreno sprovođenje aktivnosti, koje se odnosi na zajednička terenska izviđanja lokacija mogućih mesta pojedinačnih i masovnih grobnica kao i saradnje pri organizaciji konačnih identifikacija posmrtnih ostataka.

Takođe, dogovorena je saradnja u pripremi V. izdanja Knjige lica nestalih na području Republike Hrvatske čije se novo izdanje očekuje do kraja 2019. godine. S obzirom na to da Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije i Uprava za zatočene i nestale ostvaruju multilateralnu saradnju u sklopu sprovođenja odredaba Okvirnog plana za rešavanje pitanja lica nestalih na području bivše Jugoslavije, prilikom sastanka usaglašeni su i zaključci koji se odnose na metodologiju ažuriranja Baze podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u oružanim sukobima.

Predsednik Komisije Veljko Odalović i predsednik Povjerenstva Stjepan Sučić ocenili su bilateralnu saradnju ključnom u međusobnim odnosima apostrofirajući kako su dobrodošle inicijative čiji se instrumenti pokazuju korisnim u procesu traženja nestalih osoba poput spomenutog Okvirnog plana.

Obe strane naglasile su potrebu otvorenog i depolitizovanog dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih lica i složile se o potrebi daljeg intenziviranja bilateralne saradnje u skladu sa zajedničkim ciljem – osiguranja članovima porodica nestalih pravo na istinu o sudbini njihovih najmilijih.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.