D.I.C. Veritas

Комисија за нестала лица Владе Републике Србије, 02.06. 2018, ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ПОВЈЕРЕНСТВА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ЗА ЗАТОЧЕНЕ И НЕСТАЛЕ

Дана 2. јула 2018. године, у Београду, у складу са постигнутим договором на преговорима одржаним, 08. маја 2018. године у Загребу, одржан је радни састанак Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале, подршку УНДП.

Циљ радног састанка је рад на обострано размењеним информацијама и прикупљању нових сазнања уз интензивирање заједничког рада на њиховом решавању ради коначног решавања питања несталих лица.

 Одржан радни састанак Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале

У том смислу, састанку су поред представника надлежних тела за тражење несталих лица присуствовали и представници стручних служби ових тела као и чланови Експертске групе за решавање случајева несталих лица на простору бивше СФРЈ коју је формирала Комисија за нестала лица у децембру 2017. године. Предмет рада на овом састанку су била прикупљена сазнања и информације које представљају резултате рада ове групе.

Анализиране су информације о случајевима несталих лица које су размењене приликом билатералног састанка Комисије и Повјеренства и оцењено је да је учињен напредак у том смислу али како би се постигли конкретни резултати да је неопходно да се настави са континуираним одржавањем тематских радних састанака.

Разговарано је о отвореним питањима и захтевима обе стране и договорене су конкретне активности у наредном периоду а које ће се спроводити након прикупљања додатних сазнања по конкретним предметима у сарадњи са тужилаштвима две земље надлежних за откривање ратних злочина. Након тога ће се приступити договореним заједничким активностима.

Договорено је да се настави рад на усаглашавању новог правног оквира на билатералном нивоу који ће бити основ за заједнички будући рад а до тада да се активности спроводе на основу постојећих међудржавних уговора и договорених механизама сарадње.

Такође, договорено је да се следећи билатерални састанак одржи у Загребу до краја септембра ове године и да ће њему претходити радни састанак а у међувремену да се настави рад на прикупљању сазнања у односу на отворена питања и захтеве.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.