D.I.C. Veritas

Kurir, 07.09.2016., ŠPIJUN U STRAHU Zaklaće mi porodicu i jedni i drugi, rekao sam sve, samo ih spasite

Agent koji je godinama prikupljao obaveštajne podatke, tokom razgovora sa operativcima BIA rekao je da je uplašen za familiju i njihovu bezbednost

BEOGRAD - Čedo Čolović (57), Srbin – hrvatski špijun, koji je priznao da je u Srbiji prikupljao poverljive informacije, imao je samo jedan uslov da prizna krivicu i otkrije mrežu agenata – da mu nadležni zaštite porodicu!

Agent koji je godinama prikupljao obaveštajne podatke, kako Kurir saznaje, tokom razgovora sa operativcima BIA rekao je da je uplašen za familiju i njihovu bezbednost.

Garancije

- Plašim se da neko ne naudi mojoj porodici, koja do sada nije znala šta sam radio. Ukoliko priznam sve, to bi moglo da naljuti nekoga u Hrvatskoj, ne daj bože da ih zakolje, a bojim se da im ne naude i Srbi koje sam potkazivao Hrvatima – rekao je navodno Čolović operativcima. Na saradnju s njima pristao je tek pošto su mu dali čvrste garancije da će njegova najbliža familija, koja živi na periferiji Beograda, biti u potpunosti bezbedna.

Kako saznajemo, on je srpskoj tajnoj službi otkrio ne samo imena kojima je dostavljao podatke u Hrvatskoj već i spisak svojih sunarodnika koje je cinkario.

- Interesantno je, recimo, da je na spisku lica kojima je tamo dostavljao podatke najverovatnije i jedan Srbin, dok se među onima koje je cinkario nalaze i neki Čolovićevi rođaci, ali i komšije – dodaje sagovornik Kurira.

Otkako je uhapšen u petak u blizini autobuske stanice u Beogradu, penzionisanog kapetana Vojske Republike Srpske Krajine niko od članova porodice nije video. Kako su rekli za Kurir, o njegovoj sudbini ništa ne znaju, niti ih je bilo ko obavestio gde se on trenutno nalazi. Podsetimo, Čolović se nikada nije ženio, niti ima dece, ali je od 1990. u Ugrinovcima živeo sa sestrom, zetom i sestrićima.

- Kad su ga doveli kući na pretres, posle hapšenja, rekao je sestri Anki da ne brine i da veruje da će da ga pustiti posle 48 sati u pritvoru. Uspeo je još samo da im kaže da mu je sve namešteno – kaže izvor Kurira.

On je, podsetimo, uhapšen kad je krenuo na stanicu da kupi kartu za rodno selo u blizini Drniša u Hrvatskoj. Posle hapšenja tvrdio je da nije kriv i da je možda informacije o vojnim objektima u Srbiji, kao i o ljudima koje poznaje iz Hrvatske, a koji su tokom devedesetih ratovali na strani Srbije, možda slučajno otkrio nekome. Međutim, kasnije je navodno pristao na saradnju sa istražiteljima i odao im sve aktere špijunske afere u koju se upleo.

Priznanje

- Na osnovu priznanja, kao i svega što je u nedelju rekao najpre tužiocu, a potom i operativcima BIA na tajnoj lokaciji na koju su ga odveli pre pritvaranja, sklopio je sporazum o priznanju krivice. Juče je izveden i pred sudiju za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, koji je na osnovu toga doneo presudu od tri godine zatvora zbog špijunaže – potvrdio je sagovornik iz srpskog pravosuđa. Čolović je juče još jednom pred sudom ponovio da je bio špijun.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.