D.I.C. Veritas

Kurir, 09.2019, KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE! AMERI TRAŽE OD ZAGREBA: Hrvati, podržite film o Jasenovcu! NEKE SCENE BIĆE SNIMANE U HRVATSKOJ

Američka vlada uputila je zahtev Hrvatskoj, koju predvodi predsednica Kolinda Grabar Kitarović, da stane iza filma o ubijanju Srba u logoru Jasenovac reditelja Predraga Gage Antonijevića, saznaje Kurir!

Naš list došao je do pisma koje je Tomas K. Jazgerdi (Thomas K. Yazdgerdi), izaslanik Stejt departmenta za pitanja Holokausta, još u martu uputio hrvatskoj ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek s molbom da podrži projekat „Dara iz Jasenovca“.

- Voleo bih da vam predstavim srpsko-američkog pisca i reditelja Predraga Gagu Antonijevića. On je režirao velika filmska ostvarenja, kao što je „Spasitelj“, film koji se odigrava u Bosni za vreme rata, sa Denisom Kvejdom u glavnoj ulozi, a Oliver Stoun je njegov producent. Gaga je zainteresovan da snima film o Jasenovcu. Ne bi to bio dokumentarac, već drama – stoji u pismu.

On se na ovaj potez odlučio nakon susreta i upoznavanja s Gagom, koji je boravio u Vašingtonu.

- Antonijević mi je rekao da je veoma zainteresovan da se njegov film bazira isključivo na činjenicama. Voleo bih da ga primite. Hvala vam mnogo i nadam se da ćemo se upoznati sledećom prilikom u Zagrebu – završava svoje obraćanje Jazgerdi.

Za komentar smo pozvali producenta filma Maksu Ćatovića.

- Pismo je autentično. Pojedine scene će biti snimljene u Hrvatskoj, na autentičnim lokacijama – rekao je Ćatović.

Do zaključenja broja nije nam stigao odgovor od hrvatske ministarke kulture.

O ozbiljnost s kojoj se radi film „Dara iz Jasenovca“ govori i činjenica da je iza njega stao američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum, kao i producent Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana. Trenutno je u toku druga faza snimanja u Beloj Crkvi, a kada će se ekipa uputiti u Hrvatsku, producenti još drže u tajnosti.

U glumačkoj ekipi su Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić i drugi iskusni glumci. Antonijević je na konferenciji za medije posebnu pažnju i divljenje iskazao prema deci iz Kozarske Dubice, koja su bez dana škole glume odigrala maestralno svoje uloge.

Iza filma „Dare“ već je stala srpska država sa 2.300.000 evra, da li će i Hrvatska i kako, nije još poznato.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.