D.I.C. Veritas

Kurir, 14.03.2014.,SUĐENJE U HAGU: Sudije dremale dok su Hrvati govorili

Uspeh:  Sudije ne trepću, a dok je hrvatska strana govorila, dešavalo se da malo i zadremaju, prenosi za Kurir stručni svedok našeg tima Savo Štrbac

BEOGRAD – Stručnost iznad propagande.

Srpski pravni tim nastavio je juče u Međunarodnom sudu pravde u Hagu predstavljanje protivtužbe u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske (1991-1995). Naš tim je, kako tvrde sagovornici Kurira, bio ubedljiviji i veruju da Srbija ne može da izgubi spor.

Odustali od ispitivanja

- Požnjeli smo uspeh. Hrvati ponavljaju iste matrice, nije se čulo ništa novo i što već nije viđeno u Haškom tribunalu. Dugo je slika u svetu bila crno-bela. Srbi su bili loši i zli. E, i ovde se sada slika menja. Sudije ne trepću, a dok je hrvatska strana govorila, dešavalo se – znate, to su ipak stariji ljudi – da malo i zadremaju. Niko od sudija nije trepnuo danas (četvrtak), iako je šef našeg pravnog tima Saša Obradović govorio tri sata – priča za Kurir iz Haga Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i jedini stručni svedok u timu Srbije.

Štrbac kaže da se i danas nastavlja rasprava i ističe da je u našem timu Vilijam Šabas, neosporni autoritet u svetu i predsednik Svetskih proučavalaca genocida.

- Hrvati su čak odustali od unakrsnog ispitivanja svedoka našeg tima, što takođe govori da smo spremniji, ubedljiviji. Verujemo da ne možemo da izgubimo spor – ocenjuje on i dodaje da će, u slučaju da MSP presudi da nije bilo genocida ni na jednog strani, srpski tim tražiti obrazloženje šta je genocid ako nisu akcije u kojima je ubijeno više od 7.000 i proterano oko 400.000 ljudi, uništena privatna imovina i sprečavanje povratka proteklih 19 godina.

Inače, u nastavku rasprave pred MSP zastupnik Saša Obradović istakao je da je Srbija dostavila dovoljno dokaza da operacija „Oluja“ ispunjava sve elemente krivičnog dela genocida, kao i da je Hrvatska prekršila svoje obaveze iz Konvencije o sprečavanju genocida.

Ključni transkripti

- Tuđmanova izjava na Brionima 31. jula 1995, kada je s hrvatskim vojnim vrhom napravljen plan za „Oluju“, može da posluži kao dokaz postojanja namere da se uništi deo srpske nacionalne i etničke grupacije koja je živela u Krajini, u delovima koje su štitile snage UN. Srbija veruje da su brionski transkripti direktan dokaz postojanja namere da se krajiški Srbi unište kao grupa – kazao je Obradović i dodao da Tuđmanove reči da „Srbima treba dati puta, sve im, tobož, garantujući ljudska prava“ nazvao „zelenim svetlom za ubijanje onih koji ostanu“ u Krajini.

Pozivajući se na iskaze svedoka, Obradović je detaljno opisao brojne zločine nad krajiškim Srbima. Kanadski general Unprofora Džon Lesli posvedočio je da je na ulicama Knina 5. avgusta 1995. video „15 do 20 leševa“, a u gradskoj bolnici „veliki broj tela“. Svedok Mira Grubor bila je istog dana očevidac „namernog granatiranja“ izbegličke kolone koja je, kraj kninske baze Unprofora, čekala da prođe kroz grad. 

Prema podacima centra Veritas, na koje se Srbija pozivala, najmanje 70 osoba bilo je ubijeno u Kninu, većina u eksploziji granata, a bar 15 Srba je bilo, po svedocima, streljano. Hrvatski Helsinški odbor utvrdio je da je „veliki broj žrtava“ pao u izbegličkim kolonama, koje su više puta napale hrvatske snage. Samo u koloni na putu Dvor na Uni – Glina stradalo je 189 ljudi, od kojih su dve trećine bili civili.

- Ti masakri posledica su Tuđmanovih reči – ocenio je Obradović, naglašavajući da „za napade nije bilo vojne potrebe“ i da je stoga „jedini razlog bio da se uništi etnička grupa koja je živela u Krajini“.

Porazni podaci
SRBIJA ZAHTEVA PRAVDU

Šef pravnog tima Saša Obradović kazao je da Srbija ima legitimni interes da zahteva pravdu za žrtve i izbeglice iz Srpske Krajine, od kojih je više od 150.000 našlo zaklon na njenoj teritoriji, a trećina uzela i državljanstvo. Sudu je predstavio i podatke Veritasa, prema kojima je u „Oluji“ ubijeno 1.719 Srba i prema izveštaju UN proterano oko 200.000 ljudi.

ČINJENICE

- 3. marta počela je usmena rasprava izlaganjem hrvatskog pravnog tima
- 20. marta sledi druga runda prezentovanja argumenata sudu oba pravna tima
- 1. aprila biće zaključena rasprava, što je kraj spora koji je počeo 2. jula 1999. podnošenjem hrvatske tužbe MSP protiv Srbije
- konačna presuda mogla bi da bude javno objavljena krajem ove ili početkom 2015. i biće obavezujuća za obe države, a ne postoji pravo žalbe
- odlučivaće 17 sudija, 15 stalnih i dvoje ad hoc sudija iz Srbije i Hrvatske. Raspravom predsedava  sudija iz Slovačke Petar Tomka

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.