D.I.C. Veritas

Kurir, 25.02.2021, PRE 29 GODINA UBIJENA JE PORODICA RADOSAVLJEVIĆ Savo Štrbac: Ovo je jedna od najmonstruoznijih likvidacija u ratu devedesetih

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra ”Veritas” Savo Štrbac podseća da je na današnji dan pre 29 godina u Daruvaru likvidirana četvoročlana srpska porodica Radosavljević i ističe da je reč o jednoj od najmonstruoznijih likvidacija porodica u ratu devedesetih na području Hrvatske.

Štrbac u saopštenju navodi da je 25. februara 1992. godine u Daruvaru Jožica Mudri, pripadnik Hrvatske vojske, likvidirao porodicu Radosavljević – Radeta (36), njegovu suprugu Jovanku (32) i njihove sinove Dejana (14) i Nenada (10).

Podseća da se u pravosnažnoj presudi Okruznog suda u Bjelovaru od 7. januara 1994. godine, prema kojoj je Mudri proglašen krivim za četvorostruko ubistvo, navodi da je uniformi vojnog policajca u Radosavljeviće iz neposredne blizine ispalio 11 metaka pucajući im u glave.

- Pošto je Dejan i nakon pucnjave davao znakove života, Mudri mu je kuhinjskim nožem zadao još osam ubodnih rana po grudnom košu i stomaku. Zatim je tela mrtvih Radosavljevića posložio po podu trpezarije jedno do drugoga, te ih minirao plastičnim eksplozivom – navodi Štrbac.

Dodaje da je Mudri osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, ali da je Vrhovni sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora.

Štrbac napominje da je za taj zločin osuđen samo Mudri koji je, kako navodi, tokom krivičnog postupka tvrdio da se na likvidaciju Radosavljevića odlučio po nalogu svog komandira Miroslava Guberovića koji mu je za likvidaciju dao i automobil i još jednog pripadnika jedinice.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.