D.I.C. Veritas

Kurir, 24.06.2014., HRVATSKI MINISTAR PROVOCIRA: Neću sesti za sto sa Selakovićem ako je nosio kokardu!

Orsat Miljenić izjavio da Zagreb ni po koju cenu ne sme podržati Srbiju na putu ka EU dok se ne osude nalogodavci zločina na Ovčari

BEOGRAD – Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić očigledno je još uvek u devedesetim godinama prošlog veka – njegove izjave kao da dolaze iz usta predstavnika ultranacionalističkih hrvatskih stranka.

On je za hrvatski Večernji list izjavio da Hrvatska ni po koju cenu ne sme podržati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji dok se ne osude nalogodavci zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara u Vukovaru na početku devedesetih.

- Sudili smo svojim generalima i ne možemo prihvatiti da zemlja koja je bila agresor završi na postupcima za nižerangirane strukture – kazao je Miljenić, koji je opleo i po srpskom ministru pravde Nikoli Selakoviću.

Hrvatski ministar je, naime, u nizu ratnohuškačkih izjava rekao i da ne može da sedi za istim stolom sa Selakovićem ako je nosio kokardu na kapi.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da su hrvatski zvaničnici možda mogli da daju takve ratnohuškačke izjave iz manira devedesetih dok nisu postali član EU, ali da je zaista skandalozno da se takve poruke šalju ove 2014.

- Srbija mora da reaguje i da ne od Zagreba, već direktno od Brisela zahteva hitnu reakciju. Nedopustivo je da ministar pravde daje izjave koje zvuče kao da ih je dao Tompson. Naročito je cinično kad to kažu oni koji su izvršili etničko čišćenje Srba u akciji „Oluja“ – navodi Anđelković.

Direktora dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savu Štrpca nimalo ne iznenađuje Miljenićev stav.

- Verujem Miljeniću, iskren je, jer Hrvatska će, ma ko im bio na vlasti, praviti mnogo problema Srbiji na putu ka EU. Njima je to u mentalitetu. Čisto su licemerstvo sporadične izjave pojedinih hrvatskih zvaničnika da žele Srbiju u EU i da je neće uslovljavati, kao što su njih blokirali Slovenci – ocenjuje Šrbac i prognozira da će nas Hrvati ucenjivati potezanjem raznoraznih nerešenih pitanja – granica, stare štednje, zločina iz 90-ih, iako je za Ovčaru mnogo ljudi osuđeno i u Beogradu i u Hagu.

- Oni traže da odgovaraju nalogodavci, misleći na vojni, politički i policijski vrh. Izmišljaju i time nas mogu blokirati, jer su kao članovi EU u prednosti.

Od srpskog ministra pravde Nikole Selakovića juče nismo uspeli da dobijemo komentar na istup i optužbe hrvatskog ministra pravde.

 

ČINJENICE
Ko je odgovarao za zločin na Ovčari

- Na farmi Ovčara 1991. ubijeno 260 ratnih zarobljenika
- Od ukupno 21 optuženog, osuđeno je 16, na ukupno 222 godine zatvora, dok je pet lica oslobođeno optužbi
- U Tribunalu u Hagu 2007. Mile Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin na pet, a Miroslav Radić je oslobođen

 

Milorad Pupovac
PREMIJER MILANOVIĆ
DA OSUDI IZJAVE MINISTRA

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da Miljenićeva izjava ne može da naruši odnose Srbije i Hrvatske, ali da Milanovićeva vlada mora osuditi ovakav istup svog ministra.

- Ministar mora da zna da mnogi zločini nad Srbima u Hrvatskoj nisu rešeni i trebalo bi da se bavi tim pitanjem, a ne da doliva ulje na vatru. Nadam se da smo konačno završili s mračnom prošlošću – naglasio je Pupovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.