D.I.C. Veritas

Kurir, 25.08.2014., Nikola Selaković za Kurir: Ponosno nosim srpsku šajkaču

Uvek ću nositi kapu koju su imali moji preci na Ceru, Kolubari, Krfu, odgovorio srpski ministar Orsatu Miljeniću na provokaciju da neće sesti s njim ako je stavljao kokardu

BEOGRAD – Ministar pravde Nikola Selaković, odgovarajući na provokacije hrvatskog kolege Orsata Miljenića, kaže da s ponosom nosi kapu svojih predaka. Selaković, za razliku od isključivog Miljenića, poručuje da je zbog države i naroda spreman da razgovara sa svakim, bez obzira na lične stavove.

Odanost

- Što se tiče moje kape, uvek ću s ponosom nositi kapu koju su nosili moji preci na Ceru, Kolubari, Krfu i Kajmakčalanu. A zbog svoje države i naroda uvek ću biti spreman da sednem i razgovaram sa svakim ko predstavlja svoj narod, ma šta on mislio o meni lično – kazao je za Kurir Selaković.

Miljenić je, prethodno, opleo po srpskom ministru pravde i za hrvatski Večernji list rekao da ne može da sedi za istim stolom sa Selakovićem ako je nosio kokardu na kapi. Ali nije se na tome zaustavio, nego je, kako je Kurir juče preneo, izjavio da Hrvatska ni po koju cenu ne sme da podrži Srbiju na putu ka Evropskoj uniji dok se ne osude nalogodavci zločina na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ u Vukovaru početkom devedesetih:

Povratak u devedesete

- Sudili smo svojim generalima i ne možemo prihvatiti da zemlja koja je bila agresor završi na postupcima za nižerangirane strukture – kazao je, između ostalog, Miljenić u nizu ratnohuškačkih izjava.

Ministar Selaković nije ostao dužan.
- Što se tiče priče o zločinima, Srbija je poslednja koja treba da se stidi kad je reč o sankcionisanju zločina. Kamo sreće da su se i naši susedi kažnjavanjem zločina i zločinaca bavili onako kako su se time bavili srpski pravosudni organi – uzvratio je Selaković.

Osuda „izleta“ hrvatskog zvaničnika

ODNOSI DVE DRŽAVE (NE)PROMENJENI

U prvim reakcijama Miljenićev istup naišao je na osudu, uz ocenu da to ne može da naruši odnose Srbije i Hrvatske, ali da bi zvanični Zagreb morao da osudi takav „izlet“ svog ministra. Pojedini su naveli da bi Srbija trebalo da traži reakciju Brisela jer je skandalozno da takve poruke šalju zvaničnici Hrvatske, članice EU.

Hronologija /Činjenice o zločinima i kazni/

„Oluja“ i „Bljesak“

- u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ 1995. u zapadnoj Slavoniji poginulo je i nestalo oko 300 ljudi, a prisilno je proterano oko 15.000 Srba
- tokom „Oluje“ ubijeno je oko 2.650 ljudi i proterano oko 220.000 Srba
- hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su u Hagu skoro svih tačaka optužnice za zločine u „Oluji“.

„Ovčara“

- na farmi „Ovčara“ kod Vukovara 21. novembra 1991. ubijeno je 260 ratnih zarobljenika
- Srpsko tužilaštvo za ratne zločine vodilo je četiri predmeta u „slučaju Ovčara“. Od 21 optuženog, osuđeno je njih 16, i to na ukupno 222 godine zatvora, dok je pet lica oslobođeno optužbi
- U Tribunalu u Hagu 2007. Mile Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin na pet, a Miroslav Radić je oslobođen. Tužilaštvo ih je teretilo da su odgovorni za streljanje više od 250 hrvatskih zarobljenika, prethodno izvedenih iz bolnice u Vukovaru

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.