D.I.C. Veritas

Kurir, 29.05.2017., DRAMATIČAN ZAHTEV KAPETANA DRAGANA HRVATSKOM SUDU: Stepinac je imao humaniji tretman od mene

Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan, uputio je sredinom prošle nedelje, 23. maja, sudskom veću Županijskog suda u Splitu zahtev za ukidanje pritvora.

“Nakon dokaznog postupka Tužilaštva očigledno je da nije obezbeđen nijedan optužujući dokument ili nekompromitovana optužujuća izjava svedoka koja bi mogla da opravda dosadašnji, 12-godišnji pritvor i višegodišnju izolaciju”, naveo je Vasiljković u svom zahtevu, u koji su “Vesti” imale uvid.

Dragan Vasiljković je, obrazlažući svoje 12-godišnje tamnovanje naveo je da su i Nelson Mandela i Alojzije Stepinac imali humanije uslove od njega.”Mandela se borio protiv aparthejda, a ja protiv povampirenog ustaštva. U poređenju sa za dom spremnim Stepincem siguran sam da sam ja daleko časniji, pošteniji i dokumentovano humaniji čovek od njega, a da ste vi daleko gori od tadašnjih komunista koji su Stepinca držali u kućnom pritvoru”, stoji između ostalog u zahtevu u koji su “Vesti” imale uvid.On je od sudskog veća zatražio da odluku o ukidanju pritvora donesu na osnovu uvida u sudske spise njegovog predmeta, ali imajući u vidu i činjenicu da je punih 12 godina u pritvoru.

“To je zločin ne samo prema meni, već i prema mojoj porodici, prijateljima, ali i prema miliona ljudi u regionu koji se s punim pravom pitaju isto što i ja: da li mi se sudi pred časnim pravosuđem evropske zemlje ili osvetničke ustaške zmije koja još živi u Hrvatskoj”, naveo je između ostalog Vasiljković i ocenio da je njegov jedini greh što je branio svoj narod.

“Ništa nema časnije i poštenije nego braniti svoju domovinu i narod”, ukazao je Vasiljković.

Pred Županijskim sudom u Splitu nastavlja se izvođenje svedoka odbrane koji u potpunosti osporavaju tvrdnju ključnog svedoka tužilaštva Pere Dragišića da je Kapetan Dragan u Nastavnom centru za obuku vojnika u Bruškoj učestvovao u mučenju i ubistvu dvojice hrvatskih zarobljenika.

Posredstvom video-linka u petak su ispitani Branko Lakić, Vujo Kusalo i Miloš Krnjeta koji su zapravo samo ponovili izjave ranijih svedoka da ni Kapetan Dragan ni njegovi vojnici nisu imali nikakvu komunikaciju sa ratnim zarobljenicima, jer je taj zatvor bio u nadležnosti Ministarstva pravosuđa RSK i SUP Knin.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.