D.I.C. Veritas

Kurir,04.04.2014., Holanđani ukinuli ekstradicioni pritvor Graiću

 Graić se nada da će holandski sud odbiti hrvatski zahtev za izručenje, pošto se po holandskom zakonu krađa pokretnih stvari ne može kvalifikovati kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom

BEOGRAD – Holandski sud ukinuo je ekstradicioni pritvor Milutinu Graiću (1972), kojeg je policija te države uhapsila prošle nedelje, po hrvatskoj međunarodnoj poternici zbog optužbi da je počinio ratni zločin “krađe traktora”, saopštio je danas Informaciono dokumentacioni centar Veritas.

Optužnicom tužilaštva u Zadru Graiću se stavlja na teret da su on i još jedna osoba 22. januara 1993. godine od jednog Hrvata “otuđili traktor marke ’Ferguson’, čime su počinili krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Graić je preko branioca u Zadru 2010. godine uložio prigovor na optužnicu, u kojem poriče da je uradio ono što mu se stavlja na teret, navodeći da je tada bio pratilac komandanta brigade “Vojvoda Vuk”, čije komandno mesto je bilo najmanje 50 kilometara udaljeno od mesta u kome oštećeni živi.

S obzirom na činjenični opis dela za koje se tereti, Graić se nada da će holandski sud odbiti hrvatski zahtev za izručenje, pošto se po holandskom zakonu krađa pokretnih stvari ne može kvalifikovati kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Graić je rođen u Benkovcu u Hrvatskoj, državljanin je Srbije i Holandije, u kojoj živi od 1997. godine, na slobodu je pušten uz obavezu da se tri puta sedmično javlja policiji, a oduzet mu je i pasoš kako ne bi mogao napustiti Holandiju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.