D.I.C. Veritas

Maxportal.hr, 04.06.2022, Odvjetnik Luka Mišetić: Milorade Pupovče, vidiš li ovo?

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je  31. ožujka 2022. optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske koje tereti da su u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina.

Premijer Plenković i potpredsjednik Vlade Medved poručuju – ako optužnice dođu, mi ćemo ih odbaciti. Glavna državna odvjetnica  Zlata Hrvoj Šipek ocijenila je ”nebuloznim” navode da će Hrvatska izručiti svoje građane Srbiji, a smatra kako suradnja oko ratnih zločina u regiji ne funkcionira jer BiH ne priznaje zapovjednu odgovornost, a Srbija si prisvaja nadležnost za ratne zločine u cijelom svijetu što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

“DORH je u Haagu godinama imao časnika za vezu i prekopao je sve arhive Haaškog tribunala. U njima dokaza nije bilo. Da ih je bilo, Brammertz bi to sigurno obuhvatio optužnicom. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, već stoga što ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći”, kazala je.

Odvjetnik Luka Mišetić i novinarka Ivana Pterović objavili su da je Haag istraživao taj slučaj i da nije našao ni dokaz da je Hrvatska vojska počinila ratni zločin

“Da je bilo što tu bilo točno, sigurno bi Carla del Ponte to i optužila. Što se tiče optužnica, želim podsjetiti to da smo za vrijeme Vlade Jadranke Kosor sve te optužnice podignute po tzv. univerzalnoj nadležnosti koju sebi pripisuje Srbija za područje nekadašnje Jugoslavije za ratne zločine, proglasili ništetnima i to ozakonili”, kazala je Ivana Petrović.

U međuvremenu je odjeknula izjava prof. Miroslava Bjegovića, koji je bio oficir tzv.”vojske krajine” za operacije Oluja, a danas radi profesor i dekan Fakulteta za studije sigurnosti u Beogradu

Dr.Bjegović na obljetnicu Oluje 4. svibnja 2020. u emisiji “Novo Jutro”na Pink TV rekao:

“Zašto se desio onaj avion na Petrovačkoj cesti. Taj avion je imao oznake zvijezde petokrake, JNA. Neću reći čiji je avion, nisam siguran, ali ono što sam siguran to ću ovdje reći, da je poletio iz Hrvatske ne vjerujem da bi nosio zvijezdu petokraku.

Ponovit ću još jednom, taj avion je imao zvijezdu petokraku, jugoslavensku zastavu i na njemu je pisalo JNA (… )  Malo je to čudna priča, kako je to dozvoljeno, čiji je avion, da ne ulazim u detalje”, kazao je Bjegović.

Odvjetnik Luka Mišetić objavio je na Twitteru više postova na tu temu, objavio preslik dokumenata da je Hrvatska vojska raketirala tenkovsku kolonu koja je bila 20 kilometara udaljena od mjesta gdje su stradali civili.

U novoj obavi na Twitteru odvjetnik Mišetić  je objasnio zašto je ustrajan u borbi protiv optužnica iz Beograda:

“Za one koji se pitaju zašto se borim protiv srpske optužnice, danas je Savo Štrbac objasnio (s početkom u 13:30 ovog videa). Kaže da Beograd želi po “zapovjednoj odgovornosti” “osuditi mrtve”: Tuđmana, Šuška, Červenka, Agotića. 100%

 

POLITIČKA OPTUŽNICA.

Čak priznaje da Beograd ne zna ni imena navodnih pilota.

Dakle, ova optužnica nema nikakve veze s privođenjem pravdi navodnih izravnih počinitelja ratnih zločina. Slušate li Milorad Pupovac, Nataša Kandić, Eugen Jakovčić, Sandra Benčić, Srpsko Narodno Vijeće?”

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.