D.I.C. Veritas

Ministarstvo branitelja RH, 6.5.2014, Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava stradalih u Drugom svjetskom ratu

U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja danas se na lokaciji Dabin vrh u mjestu Brotnja kod Gračaca održala ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Ekshumacija je provedena temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci od 8. travnja ove godine. Prema dosadašnjim saznanjima, radi se o civilnim osobama mlađe i starije životne dobi stradalim od nepoznatog počinitelja u prvoj polovini kolovoza 1941. godine. Preliminarni pregled danas ekshumiranih posmrtnih ostataka ukazuje na to da je u jamu na Dabinom vrhu bačeno 19 osoba, dok su početne informacije govorile da bi se u jami trebali nalaziti ostaci 37 osoba. Indicije koje Uprava za zatočene i nestale posjeduje upućuju na to da bi žrtve mogle biti članovi obitelji Ivezić iz mjesta Brotnja, no konačan broj i identitet danas ekshumiranih žrtava utvrdit će se DNK analizom na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Istragu o počinitelju zločina i okolnostima stradavanja provodi nadležno Županijsko državno odvjetništvo.

Današnjoj ekshumaciji prisustvovali su ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnik ministra Ivan Grujić, predstavnici Županijskog državnog odvjetništva, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, Franjo Talan, predstavnik Hrvatske biskupske konferencije te Mladen Maloča, predstavnik Hrvatskog helsinškog odbora.

Nakon uspješno provedene ekshumacije na Dabinom vrhu, Uprava za zatočene i nestale nastavlja s terenskim istraživanjem grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na još dvije lokacije u Ličko-senjskoj županiji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.