D.I.C. Veritas

Ministarstvo hrvatskih branitelja, 19.02.2020, Identificirani posmrtni ostaci pet osoba iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je svima koji još uvijek traže svoje najmilije da ne posustaju i ne gube nadu

Završna identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba nestalih u Domovinskom ratu provedena je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u srijedu, 19. veljače 2020. u sjedištu Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Identificirani su posmrtni ostaci četvorice hrvatskih branitelja koji su ekshumirani 18. siječnja 2020. iz masovne grobnice pronađene u Marincima.

Također, identificirani su posmrtni ostaci jedne civilne žrtve Domovinskoga rata koji su ekshumirani u prosincu 2019. godine u Negoslavcima.

Uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila, identifikaciji su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat te predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Nakon identifikacije, ministar hrvatskih branitelja izrazio je zahvalnost obiteljima na povjerenju u institucije i poručio svima koji još uvijek traže svoje najmilije da ne posustaju i ne gube nadu jer je i 29 godina nakon nestanka, predanim djelovanjem nadležnih tijela, moguće pružiti spokoj i nestalim osobama i njihovim obiteljima.

Ministar je podsjetio kako do donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu u srpnju 2019. nije postojao jedinstveni zakonski okvir koji je uređivao nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu: „Zakon je objedinio uređenje svih aktivnosti u procesu traženja nestalih osoba – od prijava nestanka, prikupljanja i istraživanja saznanja o prikrivenim grobnicama, ekshumacija i identifikacija, međudržavne i međunarodne suradnje, suradnje s udrugama obitelji, do nadležnih tijela za provedbu.”.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, organizirati će pogrebnu skrb za sve identificirane osobe. Također, dostavit će cjelovitu dokumentaciju nadležnim istražnim i pravosudnim tijelima za potrebe poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti.

Nakon ove identifikacije, u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu njih je 1469, kao i 402 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, što čini ukupno 1871 neriješenu sudbinu osoba iz Domovinskog rata, od kojih 525 čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih, ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora – prvenstveno od nadležnih tijela Republike Hrvatske te udruga i samih građana.

Pozivamo sve koji imaju saznanja koja bi mogle pomoći u rješavanju ovog najhumanijeg pitanja u Republici Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, pitanja sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu, da se jave navedene kontakte:

  • anonimni telefon 072/111-111
  • telefon Uprave za zatočene i nestale 01/2308-759
  • elektroničke pošte stjepan.sucic@branitelji.hr; uznDr@branitelji.hr
  • Ministarstvo hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb
  • Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno nadležna Policijska uprava.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.