D.I.C. Veritas

Mondo.rs, Srna, 30.11.2016., Srbin uhapšen u svojoj radnji na zahtev Hrvatske

Srbin iz Gline Miroslav Jović (47) koga je Crna Gora izručila Hrvatskoj zbog navodne odgovornosti za ratni zločin živeo je u Crnoj Gori, a policija ga je uhapsila u njegovoj klesarskoj radnji.

Direktor “Veritasa” Savo Štrbac rekao je Srni da je Jović “čovek bez državljanstva” jer nema državljanstvo Crne Gore, a “Srbija ga je odbila zbog toga što je procesuiran za ratni zločin u Hrvatskoj”.

Jović je uhapšen sinoć, a Županijski sud u Sisku osudio ga je 2006. godine na 15 godina zatvora jer je navodno prekršio pravila međunarodnog prava za vreme oružanog sukoba i počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“On je u Tivtu živeo i radio. On nigde nije putovao. Došla je policija kod njega u klesarsku radnju i uhapsila ga”, rekao je Štrbac.

“Veritas” je u saopštenju naveo da se Jović nalazio na spisku osumnjičenih, optuženih i osuđenih hrvatskog državnog tužilaštva (DORH).

U saopštenju se navodi da je Jović sedmi uhapšeni Srbin na području Crne Gore po hrvatskim poternicama, na osnovu kojih je do sada u svijetu uhapšeno 162 ljudi.

Od tog broja ukupno 54 su izručena Hrvatskoj, nakon čega je protiv čak njih 20 postupak obustavljen ili je prekvalifikovano delo za koje se terete iz ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Od šestoro Srba uhapšenih prije Jovića u Crnoj Gori i izručenih Hrvatskoj, dvojica su amnestirana nakon prekvalifikacije dela, jednom je optužnica odbačena, jedan je osuđen na pet godina zatvora, a dvojici, među kojima je general Borislav Đukić, suđenje je u toku.

“Veritas” ističe da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na hrvatsku zloupotrebu Interpola.

U saopštenju se navodi da Miroslava Jovića terete da je zajedno sa Milanom Stanojevićem počinio ratni zločin u septembru 1991. godine na području Gline.

Stanojeviću, koji je Nemačkoj uhapšen u avgustu 2005. godine i ekstradiran u Hrvatsku, suđeno je pred Županijskim sudom u Sisku, a zajedno sa njim i Joviću u odsustvu.

Presudom tog suda od 30. maja 2006. godine obojica su proglašena krivim da su 3. septembra 1991. godine u mjestu Gornje Taborište, kao pripadnici, kako se ističe “nelegalne jedinice takozvane RSK”, zbog navodne saradnje sa oružanim formacijama Hrvatske, iz vatrenog oružja usmrtili Ivanku Medved, a njenom suprugu Branku nanijeli teške i po život opasne povrede.

Zbog toga su obojica osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 15 godina, a prvostepenu presudu potvrdio je i Vrhovni sud Hrvatske u avgustu 2007. godine.

Jovićevo ime se, međutim, ne nalazi na spisku hrvatskog državnog tužilaštva od 1.577 imena osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31. mart 2013. godine.

Milan Stanojević još izdržava kaznu u Lepoglavi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.