D.I.C. Veritas

N1, 01.05.2019, Obilježena godišnjica egzodusa srpskih stanovnika iz Zapadne Slavonije

U Gradišci je obilježena 24 godišnjica stradanja i egzodusa srpskih stanovnika iz Zapadne Slavonije, nakon akcije “Bljesak” Hrvatske vojske i policije. Za prva dva majska dana 1995. godine kolona od 15.000 Srba iz zapadne Slavonije prešla je Savu i izbjegla u Gradišku. Poginulim i nestalim danas je služen parastos, a politički predstavnici Republike Srpske i predstavnici boračkih organizacija polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su im počast. Parastos je služen i u crkvi Sv. Marka u Beogradu

U 5 ujutro počela je akcija hrvatskih vojno policijskih snaga “Bljesak” artiljerijskim napadima od Pakraca do Jasenovca. Rezultirala je progonom 15 000 Srba iz zapadne Slavonije, 288 poginulih i nestalih, među kojima je bilo 56 žena i 8 djece.

“Narod je bježao i sa djecom, strašno je bilo. Djeca moja su tada bila mala, vodila ih za ruke, mi smo žene i djeca išli malo ranije da izbjegnemo taj haos”, ispričala nam je Milena Rupić, izbjegla iz Daruvara.

“Jedan nam je poginuo tu na mostu a mi smo uspjeli nekako preći, ja sam bio taman na sred mosta kad su oni zauzeli most”, kazao je Živko Lalić, izbegao iz Pakraca.

Kolona koja se povlačila ka Gradišci, bombardovana je i iz vazduha. Politički predstavnici iz Republike Srpske navode da je akcija “Bljesak” bila završna operacija protiv Srba, koji su gotovo očišćeni sa teritorije Hrvatske.

“Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svijet ćuti. A ovo je jedan od takvih zločina o kojima svijet ne želi da priča, o civilima, majkama, djeci, starim ljudima koji su se našli u tim kolonama koji su napuštali svoje domove i prosto kao da su izbrisani sa stranica istorije kada je u pitanju pristup međunarodne zajednice”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

“Istorija je potpuno podijeljena a ovo je samo neka vrsta koegzistencije, a istorijska činjenica je da smo bili u stalnim permanentnim sukobima i na različitim stranama istorije i te događaje uvijek jedni obilježavaju kao pobjedu, a drugi kao tugu”, izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A oni koji su najviše stradali nakon ove akcije, utočište su uglavnom potražili u Srbiji. Danas kažu, boli ih što se akcija “Bljesak” slavi kao pobjeda, a niko ko je ubijao civile, djecu i žene, ne odgovara

“Bilo je pokušaja da se i u Republici Srpskoj i u Srbiji i Hrvatskoj, da se povedu krivični postupci, ali sve je to negdje ili završilo u istrazi ili je u nekoj istražnoj fazi. Nije se dalje otišlo u ni jednom pokrenutom postupku”, kazao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centar Veritas.

Blizu 80.000 Srba živjelo je na prostoru Zapadne Slavonije prije rata. Iseljenja su počela početkom novembra 1991.godine, a završena u maju 95. Većina tih ljudi danas živi na teritoriji Srbije.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.