D.I.C. Veritas

N1, 02.05.2018, Dan uživo – Savo Štrbac i Dragan Pjevač o hrvatskoj operaciji Bljesak [Video]

Pre 23 godine završena je operacija “Bljesak” kojom su hrvatske vojne, paravojne i policijske snage “očistile” područje Zapadne Slavonije od Srba. Gosti Dana uživo su bili Savo Štrbac predsednik Dokumentaciono infrmacionog centra „Veritas“ i Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije, izjavio je u Danu uživo da na godišnjicu operacije “Bljesak” visoki zvaničnici Hrvatske nisu uputili “ni reč saosećanja za srpske žrtve”.

Na današnji dan pre 23 godine završena je operacija “Bljesak” kojom su hrvatske vojne, paravojne i policijske snage “očistile” područje Zapadne Slavonije od Srba.

Za svega 36 sati, prvog i drugog maja 1995. godine, prema podacima informaciono dokumentacionog centra Veritas, proterano je oko 15.000 Srba, dok je 283 ih je ubijeno ili nestalo, među njima i 114 civila, dok podaci Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava govore da su u toj akciji ubijena 83 srpska civila.

“Danas se od prognanih vratilo negde oko 1.500 ljudi”, kaže Savo Štrbac iz Veritasa.

Pjevač smatra da pomaka nema i čak dodaje da je situacija gora nego pre 10 godina.

“Da bi se jefitini glasovi kupili zaoštrava se situacija. Političari imaju odgovornost, kad se nešto žestoko kaže to lupi uglavnom po leđima Srba u Hrvatskoj. Posledice rata treba da se poprave tako što političari neće davati zapaljive izjave”, smatra on.

Dodaje da žrtve traže mir – lako je ući u rat, ali teško iz rata izaći.

Štrbac smatra da političari, ako žele da grade dobre odnose, ne treba u prvi plan da ističu sporne događaje iz prošlosti o kojima se ne slažu.

“Mi kao potomci, kao narod, dugujemo da popišemo žrtve”, kaže on i dodaje da dok god nema popisa žrtava biće manipluacija koje će političari koristiti zarad jeftinih poena.

Pjevač ocenjuje da u Hrvatskoj ne žele da rat prestane i da mnogo ljudi živi tamo upravo od rata.

“A u Srbiji ili su zaboravili ili se prave da tamo rata kao da nikada nije ni bilo”, kaže on i dodaje da treba napraviti “Muzej stida” kako bi se videlo “šta smo jedni drugima radili na ovim prostorima”.

U Hrvatskoj se “Bljesak” slavi kao akcija u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija i odaje počast braniteljima, a prema raspoloživim podacima, tada je poginulo 42 pripadnika oružanih snaga Hrvatske.

Haški sud je 2011. godine zbog zločina nad Srbima osudio generale Hrvatske vojske Antu Gotovinu na 24 i Mladena Markača na 18 godina zatvora – i to za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu kog je predvodio Franjo Tuđman, a čiji je cilj bio da, tokom i nakon operacija “Oluja” i “Bljesak”, prisilno i trajno uklone srpsko stanovništvo iz Krajine.

Bili su proglašeni krivim za progone, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, nečovečna dela i okrutno postupanje, ali su u žalbenom postupku pravosnažno oslobođeni i pušteni na slobodu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.