D.I.C. Veritas

N1, 03.08.2018, U Hrvatskoj i dalje nema pravde za žrtve “Oluje”

Civilno društvo u Hrvatskoj upozorava da ni Beograd ni Zagreb ne da se pohvale da je mnogo učinjeno u rešavanju otvorenih pitanja iz rata. Pravosuđe je sporo, političari nevoljno pristupaju problemu, a građanske organizacije ne vide da bi trend mogao da se promeni.

Staka Ćurčić stara oko 45 godina ubijena metkom, Mika Pavlica stara 90 godina, nepokretna živa spaljena u kući – imena su osoba srpske nacionalnosti ubijenih u selu Komići na području Korenice u avgustu 1995. Pronađeni su tek u februaru iduće godine. Nakon anonimne dojave na licu mesta našao se novinar Drago Pilsel.

“Ruke su bile vezane konopcem i ležali su ispred kuće koja je bila spaljena. Kada smo ih mi pronašli bilo je tragova ugriza vukova”, priča Pilsel.

Vesna Teršelič iz organizacije “Documenta” kaže da su krivične prijave podnete odmah.

“Tada je bila u mestu i preživela, i svi uslovi da se proccesuira su postojali, a to se do danas nije dogodilo”, podseća ona.

U Hrvatskoj se procenjuje da je za vreme i nakon vojno-polcijske akcije “Oluja” ubijeno oko 600 mahom starijih civila srpske nacionalnosti.

Trojica hrvatskih generala kojima se sudilo u Hagu oslobođeni su krivice, ali je sud utvrdio da je pojedinačnih zločina bilo i da ih treba rasvetili. Do sada su samo dva dobila sudski epilog – ubistva u Prokljanu i Mandićima. Medijski najpraćeniji zločin u selu Grubori vraćen je pak na ponovljeno suđenje.

Pilsel je uveren da su zločini mogli biti sprečeni. “Vi da ste to hteli da stavite pod kontrolu, mogli ste da naredite policiji da evidentiraju svakoga ko ulazi u sela, tako da nema paleži, krađa… Lako se može utvrditi koje su brigade onuda prošle”, kaže on.

Ne postoji politička volja, izričita je Vesna Teršelič. “Taj teret onda ostaje na jedinicama, teret ostaje na časnim pojedincima koji su se borili, teret ostaje i na građanima. Na celom društvu”, upozorava ona.

TV N1 u Zagrebu tražila je komentar sporog istraživanja zločina koje su možda počinili hrvatski vojnici od vlade Andreja Plenkovića, ali odgovor nije dobila.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.