D.I.C. Veritas

N1, 07.02.2023, Presuda za zločin u Štrpcima posle 30 godina: Ukupno 35 godina zatvora

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je prvostepenu presudu na ukupno 35 godina zatvora optuženima za zločin koji se dogodio pre skoro 30 godina u Štrpcima, kada je iz voza oteto 20 putnika nesrpske nacionalnosti, koji su potom mučeni i ubijeni.

Za ratni zločin u saizvršilaštvu protiv civilnog stanovništva, počinjen 1993. godine u Bosni i Hercegovini, Viši sud u Beogradu je prvostepeno osudio Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca na po 10 godina zatvora, a Draganu Đekić na pet godina zatvora.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine bio je obuhvaćen i rođeni brat Duška Vasiljevića – Ljubiša Vasiljević, koji je u međuvremenu preminuo.

Ovi bivši pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne jedinice “Osvetnici” osuđeni su zbog toga što su na železničkoj stanici „Štrpci“ zaustavili voz koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar 1993. godine i oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti i prema njima nečovečno i okrutno postupali.

Otete putnike odveli su u školu u mestu Prelovo, gde su ih najpre opljačkali, a zatim šamarali, šutirali nogama, udarali kundacima pušaka. Potom su ih bez odeće i bose odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih ubili, a njihova tela potom bacili u reku. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

„Bosna i Hercegovina je nedavno osudila optužene za zločin u Štrpcima. Ispod 13 godina nisu išli. Kazne su bile 13 i 15 godina. A ovde 10, za tako monstruozan zločin je strašno. Ovo je velika sramota i za državu i za pravosuđe“, rekla je Marina Kljajić.

„Danas napokon posle toliko godina tražnje i iščekivanja, ovakj čin je dobio i svoj epilog i svoj završetak. Nažalost, moram reći da je ovo velika sramota za jedno civilizovano društvo, za državu kao što je Srbija, da zločinci koji su počinili takav zločin budu tako nisko kažnjeni“, istakao je Ragip Ličina.

„Ja mislim da ova prvostepena presuda za otmicu u Štrpcima i ubistvo civila govori da se ratni zločin u Srbiji isplati i to je evidentno iz niskih kazni koje je dobilo četvoro optuženih za ovaj ratni zločin“, kaže Marko Milosavljević.

Suđenje za zločin koji se dogodio pre gotovo 30 godina, počelo je u martu 2019, a svi optuženi su negirali krivicu.

Na ovu prvostepenu presudu višeg suda rok za žalbe je 30 dana.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.