D.I.C. Veritas

N1, 09.04.2018, Ambasada: Povezivanje SAD sa ustašama uvreda za pale vojnike

Američka ambasada u Zagrebu osudila je neonacističke i proustaške stavove na skupu u Zagrebu ekstremne desničarske vanparlamentarne Autohtone-Hrvatske stranke prava (A-HSP) i povezivanje SAD s tom ideologijom.

“Američka ambasada ponovo osuđuje neonacističke i proustaške stavove iznesene tokom demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu. Naš stav ostaje isti kao i prošle godine”, saopštila je Ambasada SAD na Tviteru.

U prošlogodišnjem saopštenju, na koje se pozivaju i ove godine, Ambasada je navela da osuđuje “svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s tom mrskom ideologijom”.

“Takva sugestija uvreda je sećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Evropi u borbi protiv nacističke Nemačke i nekoliko miliona nedužnih žrtava ubijenih tokom Drugog svetskog rata”, piše u tom saopštenju.

Četrdesetak pripadnika minorne A-HSP obučenih u crno paradiralo ; je u ponedeljak u centru Zagreba, noseći sliku američkog predsednika Donalda Trampa, a taj skup pratio je i kontraprotest protiv fašizma.

Dve grupe razdvajao je kordon policije, a okupljanja su završena bez incidenata.

Kao i prošle godine, ultradesničari su se okupili da bi se postrojili na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića i “prisegnuli domovini”, ali i da bi podržali američkog predsednika Donalda Trampa, čiju su sliku nosili. Na glavnom zagrebačkom trgu ih je dočekalo dvadesetak građana s transparentom “Dosta je ustaštva”. Oni su vikanjem i sirenama ometali desničare u postrojavanju i “prisezi domovini”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.