D.I.C. Veritas

N1, 12.06.2017, Hrvatski šef diplomatije podneo ostavku

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir podneo je ostavku na tu funkciju.

‘Pre nedellju dana sam od premijera tražio da imenuje novu osobu na čelo Minstarstva koja će dobro funkcionisati u novoj politčkoj konstelaciji. U ovoj novoj konstelaciji potrebno je jačati i demohrišćansku opciju u kontaktu s građanima a ja mislim da to mogu kao zastupnik u Saboru. Velika je čast predstavljati Hrvatsku u svetu ali sada je važnije biti u zemlji, širiti demohršćansku opciju i vratiti poverenje ljudi u institucije pa sam smatrao da je najbolje da premijer predloži novu osobu na čelu Ministarstva”, rekao je on.

Dodaje da se u petak vratio iz Njujorka a da premijer nije hteo da ga razreši dužnosti dok je bio u inostranstvu.

“Podneo sam ostavku kako bih se stranačkom radu više posvetio što iziskuje puno više vremena na terenu”, kazao je on.

Marija Pejčinović Burić nova ministarka

Štira će na mestu ministra spoljnih i evropskih poslova naslediti Marija Pejčinović Burić, najavio je premijer Andrej Plenković, dodajući da od bivšeg ministra očekuje “lojalan i angažovan” rad u Hrvatskom saboru.

“Nova ministrica spoljnih i evropskih poslova biće Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili. Ja očekujem normalno funkcionisanje vlade. Ona će u dogovoru s predsednikom Sabora biti na dnevnom redu i odbora i plenarne sednice, a kolega Štir će i dalje biti aktivan u Hrvatskom saboru”, rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a.

Današnja Štirova ostavka bila je očekivana, rekao je premijer, dodajući da su o tome razgovarali “već duže, tokom proteklih meseci”, i da je kod Štira osećao “određene rezerve”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.