D.I.C. Veritas

N1, 14.12.2016., Ploču “Za dom spremni” treba ukloniti, niko još ne kaže kada

O spornoj ploči sa pozdravom “za dom spremni” postavljenoj u Jasenovcu, danas se raspravljalo u hrvatskom parlamentu. Saborski odbor za Ustav zaključio je da bi ploču trebalo ukloniti. Ipak – ne spominje se rok u kom bi Vlada Hrvatske i državne institucije trebalo da postupe.

Pregovori iza zatvorenih vrata otegli su se na tri sata. Odbor za Ustav jednoglasno je zaključio tek da je ploča za spremni postavljena u Jasenovcu – uvredljiva.

Na potezu je sada vlada Hrvatske.

“Odbor poziva nadležna tela državne vlasti da preduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sećanje na njih, a pogotovo na mestima kao što je Jasenovac”, naveo je Peđa Grbin, potpredsednik odbora.

Koje su to nužne radnje – je li to uklanjanje ploče – nije definisano, jer nije postignut dogovor. Opozicija kaže – mi smo za uklanjanje, HDZ protiv.

Milorad Pupovac, koji inače deli stav SDP-a, tvrdi da se učinilo sve što se moglo.

“Odbor teško da je mogao napraviti više od toga, teško da ovlasti mogu biti direktnije i veće uz postojeći zakonodavni okvir. Nije mogao narediti nikome samo izneti traženje, izneti zahtev”, kaže Pupovac, koji je takođe član Odbora.

Za očiti nedostatak političke volje da se ploča u Jasenovcu ukloni – u HDZ-u imaju opravdanje. Uveravaju i da spomenik oštro osuđuju.

“Mi nismo našli zakon ni članak kojim bismo načinom naložili takvo postupanje vlade pa smo ocenili da taj natpis, pozdrav doista narušava kako smo ono napisali… iskazivanje pijeteta”, navodi Branko Bačić iz te stranke.

Poslanici SDP-a ipak su pristali da se njihov zahtev za hitnim uklanjanjem ploče – ne uvrsti u zaključak. Vladi, sada, za postupanje daju, kako kažu, razuman rok – 30 dana.

Kakav je stav drugog koalicionog partnera MOST-a nije poznato.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.