D.I.C. Veritas

N1, 18.11.2018, Sećanje na žrtve Vukovara, bez predstavnika srpske zajednice [Video]

Danas se u Hrvatskoj obeležava Dan sećanja na žrtve Vukovara, pod sloganom “Vukovar – mesto posebnog pijeteta”, a u Koloni sećanja koja je išla od Opšte bolnice u tom gradu do Memorijalnog groblja, bio je najviši državni vrh Hrvatske. Među njima, ove godine, nije bilo predstavnika srpske zajednice.

Predsednik Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac juče je spustio venac u Dunav, a nakon toga je upalio sveće na Memorijalnom groblju. On je bio u pratnji policije, a deo hrvatskih veterana okrenulo mu je leđa.

 

U Hrvatskoj se današnji dan obeležava kao dan pada i okupacije Vukovara od strane tadašnje Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija, dok istovremeno – srpska strana tvrdi da je tada na delu bilo oslobađanje Vukovara od hrvatskih paravojnih formacija u trenutku kada je JNA bila legitimna vojska u bivšoj državi, čiji je Hrvatska bila sastavni deo.

Tokom današnje komemoracije – predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović nije želela medijima da daje izjave, niti da se obrati javnosti, ali iz izjava drugih hrvatskih zvaničnika stiže poruka da bi trebalo otvoriti stranicu pomirenja.

Desetine hiljada ljudi bilo je u Koloni sećanja na žrtve Vukovara. Građani koje je predvodio državni vrh Hrvatske, okupili su se u dvorištu vukovarske bolnice, odakle su – već tradicionalno – krenuli centralnim ulicama tog grada, sve do Memorijalnog groblja.

Putem dugim 5,5 kilometara, koračao je i premijer Hrvatske, Andrej Plenković. Na Dan sećanja na žrtve Vukovara, poručuje da bi, trebalo 27 godina kasnije – kako kaže – “otvoriti stranice pomirenja”.

“Došli smo u 20. Kolonu sećanja, nakon okončanja mirne reintegracije hrvatskog podunavlja, da izrazimo poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu, demokratsku Hrvatsku, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima koji su utkali sve što su imali u budućnost Hrvatske i svih nas koji danas živimo u njoj”, rekao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

U Vukovar su došli građani iz svih delova Hrvatske.

U Koloni sećanja bez predstavnika srpske zajednice. Venac je u Dunav, juče, spustio Predsednik Srpskog nacionalnog veća, Milorad Pupovac, a nakon toga položio cveće i upalio sveće na Memorijalnom groblju.

Uz njega je u Vukovaru bio i specijalni izaslanik za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom, Veran Matić. Za N1 kaže da je tamo otišao lično i poručio da je nedostatak jedinstvene liste nestalih – najveća prepreka u rešavanju problema koji “muči” obe strane.

“Postoji čitav niz problema u istragama a mislim da je jedan od najvažnijih nedostatak jedinstvene liste nestalih, presonalizacije tog pojma nestali – da svako ime dobije sve informacije koje poseduju naše službe o načinu na koji je nestao – kako su izgledali poslednji trenui, ko su bili svedoci. Mi moramo prikupiti podatke o svakoj ličnosti koja je nestala i iz srpskih arhiva i iz hrvatskih, zatim iz haške arhive”, kaže Veran Matić, specijalni izaslanik za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom.

Beograd i Zagreb različito gledaju na ovaj dan. Zajednično za obe strane su brojne žrtve. Direktor organizacije “Veritas”, Savo Štrbac kaže da se svake godine u ovo vreme – o srpskim žrtvama govori nedovoljno i da je tumačenje Hrvatske – jednostrano.

“Na ovakav način, kao što rade Hrvati, to ne liči ni izbliza na suočavanje sa prošlošću,a to je potreba, nasušna potreba svih nas na ovim prostorima, bivše nam zajedničke države, koji smo ratovali devedesetih, da ne spominjem druge ratove, ali to suočavanje mora doći na pravi, realan, objektivan način, onda je moguće da negde u budućnosti dođe i do istinskog pomirenja”, kaže Savo Štrbac,  Direktor “Veritasa”.

Do te budućnosti – iz Vukovara stiže još jedna poruka hrvatskih zvaničnika za sve građane koji u tom gradu i dalje žive: proces suživota je težak proces.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.