D.I.C. Veritas

N1, 19. 11. 2023, Index.hr: Objavljen snimak – kako su u Vukovaru slavili ustaške koljače i vikali „Za dom spremni“ [Twitter, Video]

Najveća “Kolona sećanja” u Vukovaru do sada, koja je održana u subotu, prošla je bez većih incidenata, ali ne i bez slavljenja zločinačkog ustaškog režima i najvećih ustaških zločinaca, piše Index.hr.

Kako se može videti na snimku koji se širi društvenim mrežama, na početku kolone u Vukovaru, dok su prolazili HOS-ovci koji su bili na čelu kolone, iz publike je krenula pesma „Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana“.

Reč je svojevrsnoj ustaškoj himni, pesmi koja slavi ustaškog koljača i ratnog zločinca Juru Francetića i njegovog naslednika na čelu zločinačke ustaške jedinice Crna legija Rafaela Bobana, kao i ustaškog kvislinškog poglavnika Antu Pavelića, navodi Index.hr.

Osim toga, društvo je u 20-ak navrata izvikalo ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Neki okupljenih su dozivali i Marka Skeju, čoveka s Hitler-brčićima, inače jednog od ratnih zapovednika HOS-ove IX. jedinice Rafael vitez Boban i predsednika istoimenog udruženja, koji je takođe bio u koloni.

Policija je juče objavila da istražuje uzvikivanje ustaškog pozdrava.

Iz Policijske uprave vukovarske-sremske potvrdili su da policija sprovodi aktivnosti vezane uz sporadične uzvike „Za dom spremni“ koji su se čuli u Vukovaru tokom prolaska kolone sećanja.

„MUP je nadzirao događaj i u tom smislu sprovode se aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane i uz tu situaciju“, rekao je portparol PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Tokom prolaska kolone gradskim ulicama sporadično su se mogli čuti uzvici „Za dom spremni“, a pojedinci su dizali i desnice u vazduh. U međuvremenu je isplivao i video koji pokazuje da su se pevale i pesme o ustaškim zločincima.

U Koloni sećanja bio je i državni vrh, uključujući premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.