D.I.C. Veritas

N1, 29.12.2016., Inicijativa mladih prelepila ploču u Jasenovcu

Inicijativa mladih za ljudska prava prelepila je ploču na kojoj je istaknut pozdrav “Za dom spremni” u Jasenovcu. Policija je aktiviste te nevladine organicije kasnije privela na informativni razgovor a nelepnica je već uklonjena

Oni su nakon te akcije uputili saopšenje za javnost ali i pismo HOS-u koji je postavio spornu plčoču.

U obraćanju javnosti navode da su to napravili zbog neadekvatne reakcije institucija:

“Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) jutros je prelepila ploču koju su na zgradi dečjeg vrtića u Jasenovcu postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba. Ovo smo učinili u cilju obrane temeljnih vrednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji. Naime, na ploči je istaknut tekst ‘Za dom spremni’ koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH”, navode.

Podsećaju da je, raspravljajući o ovoj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio da ovaj tekst vređa žrtve i da je potrebno preduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

“Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećenja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koje je ploču i postavilo”, ističe Inicijativa.

U pismo HOS-u navode da je Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jemči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. “Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja”, podsećaju.

“Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalisali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismejavate žrtve ustaškog fašističkog terora koji je baš ovu zemlju ovde natopio njihovom krvlju”, navodi Inicijativa u pismo HOS-u.

Naglašavaju da je “sramotno i obeshrabrujuće” odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni,da sankcionišu takva nastojanja.

“Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mesta simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim saborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njenim temeljnim načelima”, navodi Inicijativa mladih za ljudska prava.

S vremena na vreme na tržištu se pojavi neki gedžet koji pokuša da doda taj ljudski osećaj n hladnom metalu.

Sada se pojavio još jedan koji za cilj ima da vaš poljubac u potpunosti reprodukuje na drugom paru a nazvan je “Kissenger”. Gedžet zapravo izgleda kao velika

Privođenje u policiju

Policijski službenici stanice Novska priveli su na informativni razgovor predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava, koji su dali izjavu i objasnili zašto su preko ploče u Jasenovcu na kojoj piše “Za dom spremni” prelepili poruku udruženju HOS-a.

“Policija će predmet proslediti DORH-u na postupanje, moguće je da nas se tereti za krivično delo”, navode u saopštenju.

“Lepo je videti da ova država ima neku policiju i neko državno tužilaštvo, mi smo već pomislili da ne postoje kad se ustaška znakovlja nekažnjeno pojavljuju posvuda. Ali, dakle, nema pomaka: ukoliko promičete mržnju i nasilje – o vama raspravljaju odbori, osnivaju se povjerenstva, a ako stanete u obranu temeljnih načela Republike onda kada to ne učine njene institucije – gone vas”, komentiraju.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, nalepnica je već uklonjena.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.