D.I.C. Veritas

N1 Beograd, 26.08.2019, Dan uživo: Boris Milošević SNV i Savo Štrbac DIC Veritas o napadima na Srbe u Dalmatinskom Kosovu [Video]

Boris Milošević, predsednik SNV iz Zagreba i Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas, bili su gosti emisije Dan uživo beogradskog studija televizije N1 posle napada na Srbe u Dalmatinskom Kosovu, Kninu, Uzdolju, Biškupiji i Predgrađu Rijeke, veoma različitih reakcija na ove, po svemu sudeći, organizovane napade. Po prvi put, reagovala je Ambasada SAD u Zagrebu, a osudama napada pridružio se i ambasador SAD u Beogradu.

Milošević: Nezdrav odnos prema Srbima u hrvatskom društvu

U hrvatskom društvu postoji nezdrav odnos prema Srbima i prema manjinama, i društvo i država se time moraju pozabaviti, ocenio je predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević, koji se u pragram Dana uživo uključio iz Zagreba.

Smatramo, kazao je Milošević, da nedavni slučajevi napada na Srbe u Hrvatskoj nisu izolovani incidenti, i da je situacija u Hrvatskoj mnogo ozbiljnija nego što vlada u Zagrebu želi da prizna.

Stvarnost demantuje vladu, situacija je mnogo ozbiljnija nego što vlada želi priznati, vlada i celo hrvatsko društvo se sa takvim problemom moraju uhvatiti u koštac, ocenio je on.

“Očekivali smo osudu i brzu reakciju policije, možda i više od toga, možda da neko iz vlade ode dole i poseti napadnute i da im reči podrške jer je bitno pokazati solidarnost sa žrtvom, ne samo osuditi napad, pokazati svima koji su u strahu da država stoji stoji iza njih i da se mogu osećati sigurno da će ona u svakom trenutku reagovati na adekvatan način”, dodao je.

Milošević je ocenio i da reagovanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović bilo očekivano.

“S obzorim na kampanju i da predsednica, iako nije u kampanji – zapravo jeste, i to vrlo aktivno i da više vodi računa o svom biračkom telu nego funkciji koji obavlja”, naveo je.

Poslednji slučajevi napada na Srbe su doveli zločin iz mržnje u fokus javnosti, kazao je Milošević i dodao da je sada jako važno da oni budu procesuirani na pravi način, tako da žrtve dobiju zaštitu i satisfakciju, a počinitelji da budu adektavno kažnjeni.

“Tako će se poslati poruka za buduće zločine, kao i poruka da žrtve ne treba da se boje da prijave ovakve slučajeve. Potrebno je i da institiucije više ulože u edukaciju i tretiranje ovakvih slučajeva”, dodao je on.

Štrbac: Očekujem žešću reakciju iz EU

Savo Štrbac iz Veritasa rekao je da ne vidi da će otvorena pitanja između dve zemlje u skorije vreme biti zatvorena, a mogla bi se rešiti da postoji politička volja.

On je rekao da se o napadu iz Uzdolja ne bi pričalo toliko u javnost da se u kafiću koji je bio meta napada nisu našli strani državljani.

“Tu je bio jedan francuski državljanin, jedan nemački i jedan američki državljanin. Napadači su sve drugo predvideli, ali ne da će tu biti strani državljani”, kazao je Štrbac.

On je ocnio u da je hrvatski premijer Plenković korigovao svoju izjavu o ovom napadu upravo zbog reagovanja stranih ambasadora.

Štrbac je dodao i da veruje da će se “sada ipak neke stvari pokrenuti”.

Prema njegovim rečima, napadači su izabrali baš Uzdolje za metu napada, jer su to mesto i još nekoliko okolnih sela etnički najčistija sela u toj zemlji, tj “to je u celoj Hrvatskoj najsrpskiji kraj”.

“Neko je to vrlo dobro isplanirao da pošalje poruku Srbima koji su se vratili dole da nisu dobrodošli, i onima koji planiraju da se vrate da to ne rade”, istakao je.

Štrbac je kazao i da očekuje da će iz EU stići oštrije reakcije.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.