D.I.C. Veritas

N1, Beta, 16.03.2022, Veritas pisao EU zbog namere Zagreba da Teslin lik stavi na kovanicu

Dokumentacioni-informacioni centar Veritas uputio je pisma institucijama EU zbog namere Hrvatske da na kovanicu evra na kojoj je grb te zemlje, postavi lik srpskog naučnika Nikole Tesle.

Direktor Veritasa Savo Štrbac ocenio je u pismu da je namera zvaničnog Zagreba „duboko zabrinjavajuća za nacionalno osećanje srpskog naroda“ kao i da se „protivi moralnim principima i vrednostima EU“.

„Neki bi mogli naivno zaključiti da stavljanje lika Nikole Tesle na euro kovanice može doprineti pomirenju u regionu. To bi možda mogla biti istina da su u obzir uzete istorijske činjenice i da su poštovana osećanja srpskog naroda. Ali nisu. Duboko sam uveren da je hrvatski predlog loše isplaniran i da ima potencijal da izazove daljnju ozlojedjenost i neprijateljstva u regionu“, naveo je Štrbac.

Podsetio je da je Tesla rođen u Smiljanu koje danas pripada Hrvatskoj ali koje je u vreme njegovog rođenja pripadalo teritoriji Vojne krajine u tadašnjoj Austrijskoj carevini.

“Nikola Tesla nikada nije živeo u Hrvatskoj ili imao bilo kakav oblik njenog državljanstva. Svi se možemo složiti da Tesla i njegovo delo pripadaju celom čovečanstvu i da prevazilaze okvire jednog naroda ili države u kojoj je rodjen ili države gde je proveo veći dio života ali ako uzmemo u obzir njegove izjave, moralno smo dužni da poštujemo činjenicu da se uvek izjašnjavao da je po poreklu Srbin”, naveo je Štrbac.

Dodao je da je “najkontroverzniji” aspekt hrvatskog predloga postavljanje lika Nikole Tesle preko simbola šahovnice kog su kako je rekao, ustaše koristile prilikom ubijanja i proterivanja Srba iz Smiljana u Drugom svetskom ratu.

“Jedinice u uniformama sa ovim simbolom srušile su i crkvu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu u kojoj je kršten Nikola Tesla. Ovaj isti simbol je inspirisao i one koji su porušili pravoslavnu crkvu Svetog velikomučenika Georgija u Gospiću, u kojoj je kao sveštenik služio Teslin otac Milutin. Ta crkva bila je obnovljena 1964. godine, da bi ponovo bila srušena do temelja u ratu devedesetih”, naveo je Štrbac u pismu.

Podsetio je da su hrvatske snage 1992. godine minirale spomenik Nikoli Tesli u Gospiću i demolirale njegovu rodnu kuću u Smiljanu.

Štrbac je pismo uputio šefu Delegaciji EU u Srbiji Emanuelu Žofreu, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, generalnom sekretaru Saveta Evropske komisije Jep Tranholm-Mikelsenu, direktoru Evropske centralne banke Hans-Joakim Klukersu i direktoru centra Simon Vizental, Efraimu Zurofu.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.