D.I.C. Veritas

N1, Beta, 16.10.2017, Odalović: Broj nestalih se ne smanjuje, proces u zastoju

Broj nestalih u regionu se ne smanjuje očekivanom dinamikom, a ceo proces potrage za još 10.639 nestalih je u zastoju, izjavio je presednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović.

Odalović je nakon sastanka sa predstavnicima udruženja koja se u regionu bave nestalim, rekao da se na Kosovu traga za još 1.658 nestalih, u Hrvatskoj za oko 2.100, a u Bosni i Hercegovini za nešto manje od 6.900.

“Od 10.639 nestalih, preko 4.000 je srpske nacionalnosti”, rekao je Odalović i dodao da je proces optrećen problemima tako da se godina u pojedinim delovima regiona završava jednocifrenim rezultatom.

Odalović je nedavno rekao agenciji Beta da su ove godine samo dve srpske porodice preuzele tela ekshumirana na Kosovu. Na sastanku je predstavljen polugodišnji izveštaj o radu Komisije, dok su predstavnici udruženja upoznati sa dešavanjima oko tog za njih bolnog pitanja, ali i problemima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

“Veoma veliki problem je i status preko 4.000 delova tela, koji se nalaze u Zagrebu, Osijeku, Zenici, Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Prištini”, rekao je Odalović i dodao da je problem u tome što je u jednom trenutku došlo i do pogrešne identifikacije.

Na mikro regionu Kosovske Mitrovice utvrđeno je da je od 88 tela pogrešno identifikovano 18, naveo je Odalović i pozvao sve porodice koje sumnjaju da su preuzele pogrešne posmrtne ostatke, to i prijave. Prema Odalovićevim rečima, Srbija je ispunila svoje obaveze što se tiče pretrage potencijalnih lokacija, dok se u Hrvatskoj ništa ne čini a takvih je 74.

“Srbija dogovorno postupa prema svakom zahtevu. Sve smo istražili na teritoriji centralne Srbije, a uputili smo desetine zahteva Hrvatskoj, BiH i Euleksu”, rekao je Odalović i dodao da vreme ne radi za proces potrage za nestalim, ukoliko nema novih informacija.

Kancelarija će na sajtu otvoriti aplikaciju koju će svi koji imaju bilo kakva saznanja moći da ih unesu.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač ocenio je da pomaka ima veoma malo i da ceo proces u poslednje vreme izgleda kao da je zaustavljen. Dodao je da je neophodno i da se napravi jedinstvena lista srpskih žrtava.

Prema njegovim rečima, jedan od uzroka je i taj što se žrtve politiuiju i što nijedna presuda u Hagu nije doneta za zločine nad Srbima, več su oslobođeni i Ramuš Haradinaj, Ante Gotovina i Naser Orić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.