D.I.C. Veritas

N1 Hrvatska, 16.11.2020, Milaković: Nema spremnosti da se pijetet pokaže prema žrtvama srpske zajednice

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković bio je gost N1 Studija uživo.

U razgovoru s našom reporterkom Katarinom Brečić osvrnuo se na to zašto neće sudjelovati ni u ovogodišnjoj Koloni sjećanja.

“Suštinski se ništa nije promijenilo. Kako u odnosima, tako i u komunikaciji. Pozicija srpske zajednice se nije ništa promijenila. Kada je u pitanju sam narativ stradanja u Vukovara, on je ostao isti. Ne uvažava stradanja Srba. S jedne strane imamo pijetet prema jednom dijelu žrtava, ali nema spremnosti da se isti takav pijetet pokaže prema žrtvama srpske zajednice”, tvrdi Milaković.

Kaže kako se žrtve s jedne i s druge strane ne mogu izjednačavati, ali i dalje nema razumijevanja ni za kakvo pokazivanje pijeteta.

Nije spreman sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara na način i u obliku kojem se to čini i radi.

“Posebno kada je u pitanju memorijalno groblje i kada je u pitanju Kolona iz jednostavnog razloga što ona isključuje stradanje Srba i što ona daje sasvim isključivo jednostran prikaz događaja u ratu. Ono o čemu jesam razmišljao je eventualno Ovčara kao obilježje koje je za pripadnike srpske zajednice isto tako u većini nesporna”, kazao je Milaković.

“Znači Kolona, stradanje, odavanje počasti žrtvama i solidarnosti ja bih rekao nije sporna ni za jednog pripadnika srpske zajednice pa tako ni za mene. Odavanje počasti od strane političkih predstavnika Srba prije svega ima politički karakter i ja u tom smislu kao političar i kao predstavnik Srba pokazujem naprosto poziciju srpske zajednice u Gradu”, dodaje.

Upitan je li dvojezičnost pravi problem Srba u Vukovaru, kaže kako je to samo simbolična stvar.

 

 

 

“Kroz to se najjednostavnije vidi gdje su danas Srbi u Vukovaru. Građani drugog reda i naprosto etiketirani u ovom društvu. Problem je kod ostvarivanja običnih građanskih prava”, rekao je Milaković.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.