D.I.C. Veritas

N1, Zg, Bg, 25.08.2020, Hrvatski državni vrh prvi put u Gruborima, za ubistvo civila niko nije odgovarao

Dvadeset pet godina od zločina koji su počinili pripadnici hrvatske vojske u selu Grubori pored Knina. Prvi put od kraja rata počast žrtvama konačno je odao i državni vrh Hrvatske.

Oko dvestotinak ljudi, koji su pre dvadeset pet godina ostali bez najmilijih, posetilo je Grubore iz svih krajeva sveta, a rane su im, kažu, još sveže.

“Nedužni civili su stradali, ljudi koji nisu bili u ratu, nemoćni. To se ne treba raditi s bilo koje strane, ne znam šta da kažem, moje suze govore sve”, rekla je Milana Cvijanović

“Napravljeno je jedno neljudsko delo, ubistvo starijih osoba, to se sada ne može promeniti, to je sada tako”, kaže Jovan Đurić.

Istorija se ne može promeniti, ali budućnost mora, pa je hrvatski državni vrh, simbolično u Gruborima, pokušao da krene napred.

“Ovaj čin čovečnosti, dodatna je potvrda legitimnosti i pravednosti odbrambenog Domovinskog rata. Iskazivanje pijeteta žrtvama, civilizacijski je čin i važan korak ka izgradnji uključivog društva”, rekao je potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Medved.

“Ratovi su gotovi i vreme je za normalno u nama. Za ono normalno što postoji u svakom čoveku, dobro, pitomo, ako hoćete i naivno”, dodao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Potpredsednik Vlade, iz redova SDSS-a, prvi je put bio u Gruborima i pozvao na pomirenje.

“Empatija i priznanje svih nevinih žrtava su pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje, a vreme je da mržnja prestane”, poručuje potpredsjdnik Vlade Boris Milošević.

Specijalni izaslanik predsednika Srbije poručio je kako je svestan da je potez Hrvatske iznenadio mnoge i u Srbiji i u Hrvatskoj, uključujući i samog Vučića, ali misli da će potonji recipročno reagovati.

“Mislim da se može očekivati i da će predsednik Vučić takođe učiniti neke gestove obilaska stratišta Hrvata u Vojvodini ili na nekom drugom mjestu”, rekao je Veran Matić, izaslanik predsednika Srbije za nestale.

Vjeka je bila učiteljica u lokalnoj područnoj školi pre rata. Još, kaže, čuje graju dece koja su se nekada igrala na sada praznim ulicama.

Vjeka Rusić, Plavno

“Ta mržnja koja tinja vekovima, ona bi trebalo jednom da se prekine. Da se deca odgajaju u duhu, ne sad više bratstva i jedinstva, već ljubavi, sloge i mira. I ti želiš mir, želim ga i ja”, rekla je ona.

Iz Vlade su poručili kako će malobrojnim porodicama koje žele da se vrate u Hrvatsku do kraja mandata osigurati obnovu kuća, a predsednik ih pozvao da ostanu stihovima Alekse Šantića.

“Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba ne greje tako ko što ovo greje, grki su tamo zalogaji hleba, gdje svoga nema i gde brata nije”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.