D.I.C. Veritas

Nacional.hr, 20.09.2021, Inicijativa mladih: Nazovite Koranski most po mirovnjakinji Jelki Glumičić

Inicijativa mladih za ljudska prava (IYHR) predložila je u ponedjeljak, dan uoči odluke karlovačkog Gradskog vijeća da Koranski most preimenuje po postrojbi ratnog zločinca Mihajla Hrastova, da taj most nazovu po karlovačkoj mirovnoj aktivistkinji Jelki Glumičić.

“Neka Jelkin most postane simbol Karlovca kojim se promiče mir, solidarnost i tolerancija. Mjesto na kojem se susrećemo kako bismo gradili budućnost u duhu ljudskih prava i međusobnog razumijevanja. Baš kako nas je Jelka učila”, objavila je Inicijativa na Facebooku.

Jelka Glumičić (1941. – 2020.) jedna je od osnivačica Antiratne kampanje u Zagrebu 1991. godine – prve nevladine udruge koje sa zalagala za mirno i nenasilno rješavanje sukoba, a protiv rata, podsjetili su. Zajedno je s članovima Helsinškog odbora za ljudska prava pisala apele za mir te bila iznimno angažirana ostvarenju prava na civilno odsluženje vojnog roka. Godine 1993. Jelka je postala predsjednicom nevladine organizacije Odbor za ljudska prava čije je cilj bio zaštita i promocija ljudskih prava svih građana, bez obzira na njihovu spolnu, rasnu, vjersku ili drugu pripadnost.

U svibnju 1996. godine Jelka zajedno sa svojim suradnicima osnovala je Sklonište za stare i nemoćne u selu Dunjak, nedaleko od Karlovca. U tom domu kontinuirano se tri godine skrbilo o tridesetak potpuno nemoćnih (mentalno ili fizički) ljudi. Također, intenzivno je radila na obnovi devastiranih kuća.

Svjesna da netrpeljivost, mržnja i netolerancija nisu uvjeti za izgradnju društva suživota i razvoja, Jelka je intenzivno radila na obnovi povjerenje i ublažavanju konflikata organizirajući tako u Karlovcu brojne javne tribine, predstavljanja knjiga, konferencija za medije te radionice – prvenstveno za mlade.

U kolovozu 1998. godine u sklopu Odbora za ljudska prava osnovala je prvu žensku grupu za ženska ljudska prava u Karlovcu, svjesna da bez aktivne uloge žena u društveno političkom životu nema izgrađenog civilnog društva i istinske demokratizacije. Pri ovoj ženskoj grupi uveden je i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Zahvaljujući Jelkinoj inicijativi i danas u Karlovcu djeluje Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Sudjelovala je, među ostalim, u organizaciji velikih prosvjednih skupova u sklopu ad hoc koalicije NE fašizmu, podsjetila je Inicijativa mladih za ljudska prava!

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.