D.I.C. Veritas

narod.hr, 09.12.2015., Ministarstvo branitelja: grobnica kod Gornjeg Selišta nije masovna grobnica

Iz Ministarstva branitelja poslano je priopćenje u kojem se ispravlja vijest o ekshumaciji iz grobnice kod Gornjeg Selište uz objašanjenje kako se ne radi o ekshumaciji iz masovne grobnice, kako je u vijesti navedeno, već da je riječ o zajedničkoj grobnici u kojoj su pokopane osobe nakon humane asanacije.

Ministarstvo navodi da je ekshumacija u Gornjem Selištu izvedena na zajedničkoj grobnici u kojoj su osobe pokopane nakon humane asanacije terena sukladno Ženevskim konvencijama te se može reći da je to asanacijsko groblje. Za razliku od toga, masovna grobnica je mjesto gdje su bez obilježja i poštivanja Ženevskih konvencija pokopani posmrtni ostaci triju i više osoba, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva također navode i da prema preliminarnim nalazima utvrđenim vanjskim pregledom posmrtnih ostataka (dijelova vojnih uniformi, streljiva i drugog) ne stoji da se radi uglavnom o posmrtnim ostacima srpskih civila. Vojni ili civilni status ubijenih osoba konačno će se utvrditi tek uzimanjem izjava od članova obitelji prilikom identifikacije posmrtnih ostataka, navodi Ministarstvo branitelja.

Također se pojašnjava da su ekshumaciji bili nazočni i stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe te Međunarodne komisije za nestale osobe prema dogovoru iz 2001. po kojem je stručno promatranje postupaka ekshumacije omogućeno predstavnicima nadležnih tijela druge države ako je riječ o slučajevima za koje imaju opravdani interes.

Tako je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja prisustvovala ekshumaciji oko 400 posmrtnih ostataka ekshumiranih na području Republike Srbije, a identifikacijom je utvrđeno kako se radi o 107 hrvatskih državljana.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.