D.I.C. Veritas

Index.hr, 08.12.2017, Ministarstvo Tome Medveda silovanoj ne želi dati status žrtve, sutkinja s ročišta isključila javnost

MEDIJI i Documenta jutros nisu smjeli u sudnicu splitskog Upravnog suda na početak suđenja za poništenja rješenja Ministarstva branitelja koje nije htjelo priznati status žrtve čobanici koju su 1993. godine silovali u šibenskom zatvoru Kuline.

Uredujuća sutkinja pozvala se na članak 35. Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu koji navodi da se mora osigurati zaštita identiteta stranke. Naime, danas je na početku postupka čitan spis Ministarstva branitelja u kojem se nalazi i jednoglasna odluka Povjerenstva koje je zaključilo da oštećena nije silovana.

Povjerenstvo Tome Medveda ne zamara se presudom

Index je već pisao o ovom slučaju koji je nedavno nepravomoćno okončan osuđujućom presudom od dvije godine zatvora za pripadnike Vojne policije, nekadašnjeg upravitelja vojnog zatvora Damira Boršića i čuvara Miroslava Perišu. Presuda je objavljena u travnju, a Povjerenstvo je svoju odluku donijelo početkom godine.

Odvjetnik Petar Bačić, koji zastupa oštećenu, poslao im je presudu, no to nije ništa promijenilo na stvari. Zastupnik tuženika, viši upravni savjetnik, ostao je na današnjem ročištu na istim argumentima kojima ministarstvo Tome Medveda brani svoj stav. Smatraju da osuđujuća presuda Županijskog suda u Splitu nije obavezujuća za Povjerenstvo, neovisno tijelo koje donosi mišljenje o tome je li stranka žrtva seksualnog nasilja.

“Silovali su me desetak puta, plakati nisam mogla jer suza nisam imala”

Oštećena je o svojoj golgoti, koju je prošla u šibenskom zatvoru nakon što ju je iz sela odvela hrvatska vojska, svjedočila video linkom iz Nevade 2001. godine.

“Noću su dolazili po mene i vodili me u sobu prekoputa. Izgasili bi svjetlo, skinuli bi me do gola. Silovali su me na podu i stolici. Morala sam lizati nečiji spolni organ. Ako to ne bih radila, prebili me. Silovali su me desetak puta. Kada su me odvodili, ja bih kričala. Plakati nisam mogla jer suza nisam imala, ali su me svi u zatvoru čuli”, navela je u svom svjedočenju.

Ministarstvo branitelja: Nije predala medicinsku dokumentaciju, nije u Hrvatskoj…

Povjerenstvu je bilo sporno što su imali tek optužnicu Državnog odvjetništva protiv vojnih policajaca, ali ne i medicinsku dokumentaciju. Oštećena nije bila u Hrvatskoj pa im nije neposredno mogla prenijeti svoja sjećanja na noći pakla koje je proživjela u šibenskom zatvoru.

Odvjetnik Petar Bačić, koji zastupa oštećenu, predao je sudu izvješće američkog psihijatra kod kojeg se njegova stranka liječi 15 godina. Opumonoćenik tuženika zatražio je presudu. Suđenje se nastavlja u veljači. Moguće da tada sutkinja i dopusti javnosti praćenje ročišta.

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.