D.I.C. Veritas

“Nezavisne novine”, 01.05.2012. Godišnjica Dobrovoljačke uz povike: Ubice, ubice

SARAJEVO- Stradanje pripadnika Jugoslovenske narodne armije 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici obilježava se u kantonu Sarajevo.

Danas je delegacija Republike Srpske, predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, polaganjem cvijeća odala počast stradalim pripadnicima JNA koji su poginuli prije 20 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Skupu od stotinak osoba prisustvovali su i članovi porodica ubijenih vojnika JNA, uz jako policijsko obezbjeđenje MUP-a Kantona Sarajevo.

U isto vrijeme i na istom mjestu su i predstavnici boračkih organizacija Kantona Sarajevo odali počast pripadnicima Armije tadašnje Republike

BiH koji su poginuli u sukobu s pripadnicima JNA, na početku rata u Sarajevu.

Delegacija iz RS je na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici dočekana povicima “Ubice, ubice…”, a skandiralo je par desetina građana Sarajeva koji su dobacivali: “Zašto ste došli ovdje, vi ste nam ubili djecu”.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz rekao je “da druga strana Dobrovoljačku želi predstaviti kao odbranu Sarajeva te da politički sistem u FBiH štiti ubice, jer u suprotnom ne bi mogli predstaviti Srbiju kao agresora”.

Održan je i skup pripadnika Zelenih beretki i Armije BiH. Na Drveniji se okupilo između 30 i 50 osoba. Prisutnim se obratio Muhamed Švrakić, koji je rekao da je skup u Dobrovoljačkoj ulici pokušaj minimiziranja agresije na BiH i izjednačavanja žrtava i agresora. On je rekao da su prije povlačenja iz kasarne na Bistriku imali prijavljenih preko 200 uznemiravanja, a poginulo je i 16 građana Sarajeva i boraca.

Karakter događaja s početka maja i dalje se sasvim suprotno tumači, a iznose se različiti podaci o broju žrtava u Dobrovoljačkoj – od 6, koliko stoji u sudskim dokumentima, do 42 koliko tvrde zvaničnici Republike Srpske.

 

Tokom jučerašnje duhovne akademije u RS ponovo je iznesen stav da je riječ o teškom zločinu nad vojnicima JNA za koji još niko nije odgovarao. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da su upravo sarajevski zločini, izvedeni nad vojnicima JNA, “bili podstrekači i potpaljivači rata u BiH, dok oni koji su odgovorni za te zločine to žele da potisnu”.

S druge strane, u BiH se, kao i ranijih godina, prvi dani maja obilježavaju uz dijametralno suprotne ocjene. Dok se u RS pod zbivanjima u Dobrovoljačkoj podrazumijevaju događaji 2. maja na Skenderiji i 3. maja u toj ulici, a mediji kao slike zločina prikazuju borbe sa Skenderije dan prije Dobrovoljačke, građani Sarajeva ta dva događaja posmatraju sasvom odvojeno.

Tako je u srijedu nizom manifestacija obilježen 2. maj kao dan sjećanja na veliku pobjedu MUP-a i teritorijalne odbrane BiH nad jedinicama JNA, koje su tog dana oklopnim vozilima krenule da osvoje Predsjedništvo priznate i suverene Bosne i Hercgeovine i da grad na dva djela, što bi praktično značilo i kraj svakog otpora.

Visoki funkcioner policije BiH iz tog vremena Ismet Dahić smatra da je zaustavljanje jedinica JNA 2. maja odredilo dalju sudbinu rata.

“To je bio početak jednog mukotrpnog i dugotrajnog procesa opkoljavanja grada Sarajeva i mučenje građana Sarajeva do ksamog kraja rata”, ocjenjuje on.

Očekuje se da će i odlazak predstavnika iz RS-a proteći bez incidanata.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.