D.I.C. Veritas

“Nezavisne novine”, 01.05.2012. Štrbac: Niko nije odgovorao za zločine tokom akcije »Bljesak«

BANjALUKA – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da nema razumnog odgovora zašto 17 godina nakon hrvatske akcije “Bljesak” za zločin niko nije odgovarao i ističe da se ovo udruženje neće pomiriti sa sadašnjim statusom, već će i dalje nastojati da “pritišće” one koji su odgovorni.

“Kljukaćemo ih podacima, prozivaćemo ih, jer jednostavno vrijeme je da neko odgovara za počinjeni zločin. Insistiraćemo da se ekshumiraju bar poznata grobna mjesta”, rekao je Štrbac za “Fokus”.

Štrbac je dodao da od ukupnog broja ekshumiranih postoji još 77 neidentifikovanih lica, dok za oko 78 lica nema ni podataka gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

On kaže da je očigledno da Hrvatska nema snage da sudi odgovornima za počinjeni zločin, jer sve što je do sada uradila bilo je učinjeno pod žestokim pritiskom međunarodne zajednice.

“Možda se još može nešto uraditi do njihovog pristupanja u EU. Mnogo se očekivalo od nove vlade Hrvatske, međutim, kada je riječ o Srbima, i kako oni kažu, `sveti domovinski rat`, tu su svi isti. Nedavno je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović primio učesnike rata, a tom prijemu su se mogli čuti samo hvalospjevi o akciji `Bljesak`”, rekao je Štrbac i ističe da uznemirava to što niko više i ne spominje ubijene Srbe.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.