D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 05. 08. 2023, U Banjaluci obilježavanje 28 godina od “Oluje”: Vijenci i cvijeće za žrtve

Polaganjem vijenaca na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju u Banjaluci danas je počelo obilježevanje 28 godina od pogroma srpskog naroda u zločinačkoj akciji “Oluja” u organizaciji u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

“Percepcija o dešavanjima u “Oluji” i sličnim događajima veoma sporo se mijenja u svijetu, i to je rekao bih ‘borba na mišiće'”, rekao je direktor “Veritasa” Savo Štbac.

Ipak, dodaje Štrbac, da se sa dokazima koje smo plasirali pred domaćim i međunarodnim sudovima i organizacijama ipak mijenja percepcija u odnosu na ono da su zločinci i krivci za sve samo Srbi, prenosi RTRS.

On je ocijenio da je mukotrpan posao da se objektivizuju događaji iz ratova 90-tih godina.

Miran Urukalo, sin jednog od stradalih Krajišnika Milorada Urukala, kaže da je bio u koloni izbjeglica odvojen od roditeljima sa kojima se spojio kod Bosanskog Petrovca.

Na Perduovom groblju u Banjaluci podignut je spomenik za devetoro Dalmatinaca koje su 26. jula 1995. godine na Dinari zarobili pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a.

Skeleti njih šestoro su izvučeni iz vrtača na Dinari 11. novembra 1998. godine, dok su tri skeleta ekshumirana iz masovne grobnice u selu Kamen kod Glamoča u aprilu 1996. godine.

Sveštenici Eparhije banjalučke danas su u Banjaluci u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služili parastos za stradale u Pogromu “Oluja”.

Parastos stradalima u hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu, kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000, organizovao je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Štrbac je nakon parastosa pozvao porodice stradalih u Pogromu “Oluja” koji nisu identifikovani da otvore zahtjeve i urade sve što je potrebno kako bi se izvršila identifikacija. On je naveo da se u Zagrebu nalazi više od 330 posmrtnih ostataka žrtava “Oluje” koji nisu identifikovani.

“Nisu identifikovani jer porodice nisu otvorile zahtjev kod domaćeg ili međunarodnog crvenog krsta, što je potrebno da urade, kao i da daju krv za analizu”, rekao je Štrbac novinarima u Banjaluci.

On je naveo da nije razjašnjen slučaj 631 lica koje je stradalo u “Oluji”, odnosno ti posmrtni ostaci nisu preuzeti.

Štrbac je naveo podatke “Veritasa” prema kojima je 1.893 žrtva u Pogromu “Oluja” i neposredno poslije toga, od kojih su 65 odsto civili.

“Tri četvrtine stradalih civila su stariji od 60 godina, a među stradalima je i 557 žena”, dodao je on.

Centralna ceremonija obilježavanja 28 godina od Pogroma “Oluja” održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.