D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 14.06.2016., Županijski sud u Splitu – Potvđena optužnica protiv kapetana Dragana

BEOGRAD – Županijski sud u Splitu potvrdio je optužnicu protiv Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, koja ga tereti za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom rata u Hrvatskoj.

Optužnica tereti Kapetana Dragana za ubistvo civila u akciji njegove jedinice “Knindze” u okolini Gline 1991. godine.

Vasiljkovića optužnica takođe tereti i za maltretiranje hrvatskih zarobijenika u junu i julu 1991. godine na kninskoj tvrđavi, kao iza mučenje i ubistvo dva zarobijena hrvatska vojnika kod Benkovca.

“Kapetan Dragan već se ranije izjasnio da nije kriv i nije prihvatio bilo kakve razgovore o priznanju krivice s hrvatskim tužilaštvom”, rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra ”Veritas”.

Početak glavnog pretresa krajem avgusta ili u septembru

Dodao je da poslije ove odluke splitskog suda nema žaIbe i da se odluka dostavija u pisarnicu, a nakon toga u roku od mjesec dana trebalo bi da bude zakazano pripremno ročište.

Ovo ročište je zatvoreno za javnost i na njemu učestvuju samo oni koji su pozvani, a nakon toga zakazuje se i datum glavnog pretresa.

“S obzirom na godišnje odmore, pripremno ročište moglo bi da bude održano do polovine jula, a početak glavnog pretresa krajem avgusta ili početkom septembra”, rekao je Štrbac.

Štrbac, koji je upoznat s prikupljanjem dokaza, ocjenjuje da će odbrana Kapetana Dragana oboriti sve tačke optužnice.

Hrvatska sumnjiči Kapetana Dragana za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine.

Vasiljković je uhapšen u Pertu u Australiji 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen u julu 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu.

 

Agencije

(Štampano izdanje)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.