D.I.C. Veritas

“Nezavisne novine”, 28.03.2012. Velimirović: Hrvatska zatvorila Slobodana Matića iako zna da je riječ o zamjeni identiteta

BANjALUKA – Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović (na slici) očekuje da će, nakon sagledavanja ukupne situacije u vezi sa hapšenjem Slobodana Matića iz Gradiške zbog sumnje da je počinio ratni zločin, adekvatno reagovati sve institucije Republike Srpske i BiH.

“Osim postojanja relevantne dokumentacije koja dokazuje da je riječ o zamjeni identiteta na sceni je ignorisanje institucija BiH da zaštiti ljudska prava Slobodana Matića koji je nezakonito uhapšen”, rekao je Velimirović Srni.

On je naveo da ga čudi izjava ambasadora BiH u Hrvatskoj da je o hapšenju Matića saznao iz medija iako je njegova dužnost da štiti građane BiH bilo gdje i u kakvoj poziciji da se nađu.

Velimirović je podsjetio na reagovanje vlasti Hrvatske u slučaju “Purda”, proteste velikog broja nevladinih organizacija i pisanja hrvatskih medija o tom slučaju.

“Nedopustivo je ponašanje istražnih organa Hrvatske u Matićevom slučaju, koji i pored svih dokaza koje je ponudila porodica i advokat o zamjeni identiteta ne reaguju, već Matića nepravedno i dalje drže u pritvoru”, zaključio je Velimirović.

Hrvatska policija uhapsila je Slobodana Matića /50/ iz Gradiške 3. marta na graničnom prelazu Stara Gradiška pod sumnjom da je počinio ratni zločin u Okučanima.

Matić se i dalje nalazi u zatvoru u Požegi, iako podaci koje je prikupila porodica nedvosmisleno ukazuju da Matić tokom rata nije ni bio u Hrvatskoj.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.