D.I.C. Veritas

“Nezavisne novine”, 31.01.2012. Štrbac: Hrvati rekorderi po dužini trajanja sporova za ratne zločine

BEOGRAD – Predsjednik Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac očekuje da će Vrhovni sud Hrvatske bivšeg pripadnika hrvatske policije Mihajla Hrastova ponovo proglasiti krivim za ubistvo razoružanih srpskih vojnika Koranskom mostu u Karlovcu i osuditi ga na istu kaznu kao i prethodni put.

“Ovaj spor traje već 21 godinu i rekorder je po dužini trajanja, kada je ratni zločin u pitanju. Srbi osvajaju medalje u sportovima, a Hrvati su, evo, rekorderi po dužini trajanja sporova za ratne zločine, ali samo tamo gdje su Srbi žrtve”, rekao je Štrbac u izjavi za Srnu.

Podsjetivši da je prethodnu presudu Vrhovnog suda u ovom slučaju ukinuo Ustavni sud Hrvatske pod obrazloženjem da raspravno vijeće Vrhovnog suda nije javno objavilo presudu, iako je tu presudu već sutradan imalo u pisanom obliku, Štrbac je ocijenio da se takvo nešto može dogoditi samo u Hrvatskoj.

 

“Mnogi pravnici, advokati, stručnjaci i profesori smatraju da je to nakaradno tumačenje propisa, ali njima je to dovoljno zato što su žrtve Srbi”, ocijenio je Štrbac.

On je istakao da, s obzirom na to da je presuda ukinuta samo zbog formalnog propusta, očekuje da će Vrhovni sud proglasiti krivim Hrastova i osuditi ga na istu kaznu kao i prethodni put.

Štrbac je napomenuo da se pred nadležnim sudom u Karlovcu već više godina vodi i građanski spor, u kojem su porodice ubijenih Srba i dvojica preživjelih, pokrenuli tužbu za naknadu štete i taj spor čeka rješenje krivičnog spora koji se vodi Vrhovnim sudom.

U Vrhovnom sudu u Hrvatskoj juče je počelo već šesto suđenje Mihajlu Hrastovu koji je optužen za ubijanje 13 i ranjavanje dvojice razoružanih srpskih rezervista na Koranskom mostu u Karlovcu.

Grupa pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde izvršila je na mostu na reci Korani u Karlovcu masakr nad 13 rezervista JNA, a u grupi od 17 zarobljenih spasila su se četvorica, koji četiri godine svjedoče pred hrvatskim sudovima.

Prema navodima iz optužnice hrvatskog pravosuđa iz 1992. godine, žrtve su ubijene iz automatske puške, a na mostu su ranjena još dvojica zarobljenih rezervista JNA.

Prema podacima “Veritasa”, pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske su ispred mosta zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se iz jedne u drugu kasarnu prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA. Oni su, posle pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni na slobodu, odložili oružje.

Odmah po predaji grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u policiju, a druga – 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervisti iz kordunaškog mesta Krnjak, sprovodena je pešice preko mosta.

Kad su stupili na koranski most, uniformisana lica sa fantomkama na glavama likvidirala su njih 13, među kojima i nekoliko u ležećem položaju, a većinu hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.