D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, 31.10.2023, Progon Srba sa Bilogore 32 godine bez kazne

BEOGRAD – Navršile su se 32 godine od progona Srba sa područja istočne Bilogore, a za ubistvo 65 lica, među kojima je 41 civil, odgovarao je samo jedan pripadnik hrvatskih snaga koje su izvršile etničko čišćenje.

Podsjetivši da je 31. oktobra napadom na Teritorijalnu odbranu Grubišno Polje počela akcija hrvatske paravojske pod kodnim nazivom “Otkos 10”, Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” je istakao da je za dva dana protjerano 4.000 ljudi iz 38 naselja.

“Veritas” u saopštenju ukazuje da se u izbjegličkoj koloni prema BiH našlo i 250 Hrvata, Čeha, Mađara i Roma.

Na području istočne Bilogore, oblasti koja se nalazi u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice, ubijen je 41 civil. Od njih je 17 ubijeno prije akcije “Otkos 10”, dok su dvojicu Srba, koji su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji, likvidirali “saborci”.

Poslije povlačenja Srba iz istočne Bilogore, uslijedila su ubistva preostalih stanovnika, pljačke, paljevine i miniranja kuća, uključujući i sela u kojima ranije nije ni bilo otpora.

“U najboljoj ustaškoj tradiciji iz 1941. godine nastavljeno je rušenje pravoslavnih hramova, tako da su do temelja izgorjele crkve bilogorskog stila, jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije pod zaštitom Uneska. Riječ je o hramu Svetog Dimitrija u Rastovcu i Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Donjoj Rašenici”, navodi “Veritas”.

Za zločine počinjene u akciji “Otkos 10” do sada je osuđen samo pripadnik Zbora narodne garde (ZNG) Veljko Marić iz Grubišnog Polja.

Marića je Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila zato što je 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac ubio Petra Slijepčevića /65/ u porodičnoj kući.

Dok je Marić u srpskim zatvorima izdržavao kaznu, protiv njega je srpsko pravosuđe otvorilo još jednu istragu zbog sumnje da je tokom septembra 1991. u Grubišnom Polju likvidirao Miću Vasiljevića i Vladimira Kučeru, kao i da je mučio Zvjezdana Mačka.

“Iako istraga nije završena, Marić je u junu 2015. godine iz Srbije prebačen u Hrvatsku, koja se obavezala da će nastaviti krivični postupak protiv njega, ali do sada nema potvrde da preuzetu obavezu i ispunjava”, ukazuju u “Vritasu”, prenosi “Srna”.

Do Drugog svjetskog rata na području istočne Bilogore živjelo je 18.000 stanovnika srpske nacionalnosti, a poslije ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem ratu njihov broj sveden je na manje od hiljadu, koliko je evidentirano na popisu stanovništva 2021. godine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.