D.I.C. Veritas

Nezavisne novine, RTRS, SRNA,14.11.2018, Štrbac: Ispunjeni uslovi da Vasiljković bude pušten na slobodu

BEOGRAD – Županijski sud u Varaždinu održao je danas ročište po zahtjevu odbrane da Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, bude pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne, a odluka bi trebalo da bude donesena po hitnom postupku, rekao je Srni šef tima odbrane Savo Štrbac.

Štrbac je naglasio da tim odbrane vjeruje da su ispunjeni svi uslovi da Vasiljković bude pušten i da bi to moglo biti do kraja decembra.

Prema njegovim riječima, pod pretpostavkom da odluka bude pozitivna i da Vasiljković bude pušten, on sam će odlučivati da li će iz Hrvatske otići u Srbiju ili Australiju, jer ima državljanstvo obje zemlje.

Štrbac je naveo da se Vasiljković kratko javio video-linkom iz zatvora i poručio da ima puno rezervi prema hrvatskom pravosuđu i prema tome da će donijeti pozitivnu odluku, jer su ga i osudili bez valjanih dokaza i bez dokazane krivice.

Štrbac je dodao da će rješenje o odluci biti dostavljeno strankama pisanim putem i da obje strane, i optuženi i tužilaštvo, imaju pravo žalbe.

Prvostepenom presudom Županijskog suda u Splitu Dragan Vasiljković je u septembru prošle godine osuđen na 15 godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske u julu je smanjio Vasiljkoviću za godinu i po dana kaznu zatvora i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Vasiljković je u pritvoru proveo skoro 13 godina, što mu je uračunato u kaznu.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.