D.I.C. Veritas

Nova.rs, 04.05.2023, „Tatu viđamo u zatvoru preko stakla i slušalice“: Ćerka Vojislava Medića optuženog za ratne zločine iznela sve detalje o ocu

Vojislav Medić nalazi se u pritvoru u Hrvatskoj.

Medić je juna 2022. godine uhapšen na graničnom prelazu Tovarnik, a protiv njega vodi se postupak „ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.

Tvrdnja Medićeve porodice i odbrane je da je Medić nevin, kao i da je reč o zameni identiteta, za šta postoje jasni dokazi.

 Njegova ćerka Tamara govorila je o teškom danu u njihovoj porodici, kada je Vojislav uhapšen.

„Brat Stefan i tata imaju hrvatsko državljanstvo, istekao im je pasoš pa su prvo bili u Tovarniku da podnesu zahtev za nove pasoše, vratili su se normalno bez problema“, započela je Tamara pa nastavila:

„Mesec dana kasnije, dobili su poziv da dođu po svoje dokumente, 6. juna kad su se uputili ka Tovarniku, zadržali su ih. U stvari, ja sam bila na poslu i vratila sam se kući, nisam znala o čemu se radi. Snajka mi se javila ‘Da li imaš vesti o njima dvojici? Stefan mi je pustio poruku da su ih zadržali na granici da ih nešto ispituju?’ Ja sam onda pisala Stefanu poruke, rekao mi je da su ih zadržali.“

Onda je rekla kako su se stvari odvijale nakon ispitivanja.

„Stefanu su rekli da može da ide kući, a tata je uhapšen. Tata je prenoćio u Vinkovcima u policijskoj stanici nakon čega je odvezen u istražni zatvor u Osijeku, gde je i danas“, izjavila je Tamara, koja sa porodicom posećuje oca u zatvoru.

„Kada su posete, sa tatom se viđamo kroz staklo i na slušalicu. On kaže da je apsurd, da on tamo odslužuje tuđu kaznu. Moj tata nije osoba koja je to uradila, uhapsili su pogrešnog čoveka“, istakla je Tamara.

 Advokat Đorđe Dozet takođe tvrdi da Medić nije imao problema prilikom ulaska i izlaska u Hrvatsku, gde ima i kuću.

„Teško je pametno odgovoriti šta je tu bila inicijalna kapisla, s obzirom da Vojislav Mediću nije prvi put da je otišao u Hrvatsku, on ima kuću pored Donjeg Lapca, od 2006. redovno ide tamo, ima hrvatski pasoš i nije imao problema, niti razloga da se plaši da tamo odlazi“, rekao je Dozet i nastavio:

„Vojislav Medić nikada nije imao nikakve veze sa Sabirnim centrima, ili kako se u optužnici zovu ‘logori’. Dok je Voja bio sudija vojnog suda, i ja bio istoj funkciji, dobro znam proceduru, ne može sudija da učestvuje u pretkrivičnom postupku. Pokušali smo odmah i uspeli da pribavimo dokumentaciju koja potvrđuje Vojin pravni status u vremenu kada su se navodna zlostavljanja dešavala. Imali smo saradnju sa Ministarstvom odbrane, pravnom upravom i Vojnim arhivom. Vojislav ne može da potvrdi ni da negira da se nešto desilo jer tu nije učestvovao.“

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.