D.I.C. Veritas

Novi magazin, Beta, 27.11.2016., Štrbac: Krstičević da odgovara za etničko čišćenje

Direktor Dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević treba da odgovara za etničko čišćenje i ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Aktuelni ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević, koga su sada ‘načepili’ za zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine, bio je za vreme akcije ‘Oluja’ komandant 4. gardijske brigade. Pre odlaska u BiH, Damir Krstičević je očistio Krajinu. Njegova brigada je počinila strašne zločine upravo na području Knina i severne Dalmacije tokom akcije “Oluja “. Tek posle toga je prešla u BiH i nastavila etničko čišćenje i ubijanje”, izjavio je Štrbac gostujući za televiziju Palma plus.

On je izjavio da je Damir Krstičević bio pod istragom Haškog tribunala.

“S obzirom na novu strategiju Haškog tribunala, do koje je u međuvremenu došlo, da se pred tim sudom krivično gone samo najviše pozicionirani oficiri i političari, onda su iz tog dela optužnice ispali Damir Krstičević i Ivan Korade, koji je komandovao Varaždinskom gardijskom brigadom i koji su zajedno ‘čistili’ Liku i Dalamciju”, rekao je Štrbac i dodao da to ne znači da su oslobođeni.

Štrbac je rekao da oni tom optužnicom nisu obuhvaćeni.

“Ante Gotovina jeste oslobođen po sramnoj Meronovoj drugostepenoj presudi. Hrvati će morati pre ili posle da procesuiraju sve ove sa nižeg stepena, a Korade i Krstičević su samo stepenik niže od Gotovine. Dakle, treba ih procesuirati za ono što su njihove jedinice uradile Srbima u Oluji i za ono što su kasnije uradili u akciji Maestral u Bosni i Hercegovin”, kazao je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.