D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 06.03.2017., Grafitom “Za dom spremni” oskrnavljena pravoslavna crkva

BJELOVAR - Pod okriljem noći na fasadi pravoslavne crkve Svetog Petra i Pavla u centru Sinja osvanuli su ustaški grafiti. Za sada nepoznati vandal, ili više njih, preko zida crkve su crnim sprejem ispisali ustaški pozdrav “Za dom spremni” i slovo “U”. Slučaj je prijavljen policiji i gradskim vlastima koje su osudile ovaj čin i kazale da će komunalni redari ukloniti neprimjereni grafit. Podsjetimo, ova crkva je oskvrnuta i u aprilu 2010. godine, kada su također nepoznati počinitelji na njoj ispisali ustaške simbole i grafite prijetećeg sadržaja među kojima i “Srbe na vrbe” javlja Portal Novosti.

Grafiti sličnog sadržaja zabilježeni su prošlog mjeseca i u Bjelovaru, gdje je ustaškim “U” išarana fasada pravoslavne crkve Svete Trojice. Budući da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, grafit još nije uklonjen. Nedugo nakon ovog čina jerej Nemanja Obradović požalio se medijima da crkva ne može sanirati nastalu štetu.

- Ministarstvo kulture je platilo sve radove i oni neće ponovno plaćati sanaciju tog dijela pročelja. Napisao sam i predao odštetni zahtjev te o svemu izvijestio policiju. Koliko mi je poznato počinitelji su pronađeni, a imaju li oni sredstva za pokrivanje troškova, to ne mogu znati… Crkva nema novca, a i ne vidim zašto bismo plaćali nešto za što nismo krivi ni odgovorni – kazao je Obradović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.