D.I.C. Veritas

Novosti portal, 06.08.2017, Pupovac: Tek će dijalog biti pobjeda

‘Naša je dužnost da učinimo sve da se osigura priznavanje žrtava, a to će se dogoditi kada pravosudne i policijske institucije urade ono što nisu uradile već 22 godine – pronađu i sankcioniraju počinitelje’, rekao je Pupovac na komemoraciji za žrtve Oluje u Uzdolju

Šestog avgusta 1995. godine trojica pripadnika Hrvatske vojske u selu Uzdolje kod Knina zatekli su osmero srpskih civila. Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji, uslijedili su rafali iz automatske puške od kojih su, u hladu hrasta pored same ceste, usmrćeni: Milica, Jandrija i Krstan Šare, Stevo i Đurđija Berić, te Miloš Ćosić. Jedna osoba je preživjela te uspjela pobjeći u šumu, dok je Sava Šare ubijena, a potom zapaljena na svom kućnom pragu.

Dvadeset i dvije godine kasnije, dan nakon proslave Oluje u Kninu, na istom mjestu postavljeno je spomen-obilježje s imenima žrtava. Parastos stradalima održali su sveštenici Eparhije dalmatinske. Nakon služenja se okupljenima obratio Nikola Puharić ispred Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske, koja je drugu godinu zaredom pokrenula peticiju isprike žrtvama Oluje.

- Želimo reći ‘oprostite’ svima koji su bili protjerani iz svojih domova, kojima je imovina uništena i opljačkana, kojima je bio sprečavan povratak i posebice svima onima koji su izgubili svoje najmilije. Smatramo da kao građani Hrvatske imamo moralnu odgovornost da osudimo sve zločine i da kao aktivisti za ljudska prava ukazujemo državi na njene obaveze prema žrtvama – rekao je Puharić i potom pozvao Vladu da također uputi ispriku žrtvama.

Dožupanica Šibensko–kninske županije Anja Šimpraga istakla je kako danas u Uzdolju nije vrijeme za velike govore, već samo za sjećanje i istinu s kojom bi svi mirnije spavali.

- Oni su ostali da čuvaju svoje domove, a izgubili su ono najdragocjenije, svoje živote. Obaveza svih nas jeste da ih se sjećamo, ali isto tako i da se borimo za istinu o njihovom stradanju kako bi im omogućili da počivaju u miru. Iz prošlosti svi učimo, sadašnjost živimo, a budućnost već sada i ovdje gradimo – rekla je ona.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je da će tek dijalog dva naroda i dvije države o najtežim temama biti pobjeda. On je na komemoraciji istakao da, poštujući srpske žrtve i saosećajući s njihovim stradanjima, ne zanemaruje stradanja drugih i ne izbjegava da izrazi saosjećanje prema stradalim Hrvatima u ratu od 1991. do 1995. godine.

Poručio je da u svojim mrtvima, a ubijeni u Uzdolju, istakao je, ‘jesu ne samo naši srpski mrtvi, ovo su i hrvatski mrtvi’, treba naći inspiraciju za izmirenje i priznavanje stradanja jednih i drugih kao prvi korak, potom poštivanje kao drugi.

- A onda, ako je moguće, ako imamo toliko snage i mudrosti nakon toliko stradanja koja smo imali uzajamno u 20. stoljeću, da nađemo inspiraciju i potražimo put jer će to biti najbolje jamstvo da se ona neće ponoviti – kazao je Pupovac i zatim pozvao Hrvatsku i Srbiju na razgovor ‘o najtežim temama’.

Osvrćući se na događaje nakon Oluje, podsjetio je da su Srbi stradali ne samo u Uzdolju, nego u sjevernoj Dalmaciji, navodeći Plavno, Grubore, Golubić, Varivode, Gošić, Vrbnik i Kakanj.

- Naša je dužnost da učinimo sve da se osigura priznavanje ovih žrtava i od države, a najbolji način priznavanja bit će ako pravosudne i policijske institucije urade ono što nisu uradile već 22 godine, a to je da pronađu i sankcioniraju počinitelje ovog gnusnog i mučnog zločina – kazao je Pupovac.

Istakao je da je da država još nije ispunila svoje obveze koje je preuzela u iskazima pred Međunarodnim sudom pravde da će svi oni koji su počinili zločin biti kažnjeni na osnovi dokumenta koji su isporučeni od strane Haaškog suda nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima.

Pored porodica žrtava i mještana opštine Biskupija, komemoraciji su prisustvovali saborski zastupnik Boris Milošević, ambasadorica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, predstavnik srpske Vlade Ljubomir Marić, predstavnici Documente i Udruženja ‘Protiv zaborava’, dogradonačelnici Knina i Skradina, načelnici i zamjenici načelnika opština Biskupija, Ervenik i Kistanje te članovi županijskog, opštinskih i gradskih vijeća.

Vaska Radulović

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.