D.I.C. Veritas

Novosti portal, 29.07.2017, Poruka vladajućima: Okanite se revizionizma

‘Nedopustivo je da je stranka koja je dobila relativnu većinu na parlamentarnim izborima aktivno pomaže NDH nostalgičare u njihovom nastojanjima da zatru simbole NOB-a’, poručio je Zoran Pusić na obilježavanju Dana ustanka

Obilježavanje 76. obljetnice Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu proteklo je uz nikad jače policijsko osiguranje. Kao i ranijih godina, u neposrednoj blizini zgrade policijske stanice su se na poziv filoustaškog A-HSP-a, predvođenog Draženom Kelemincem, okupili protuprosvjednici. No za razliku od prošle godine, kada su danima utaboreni podno Spomenika ustanku pokušali sabotirati obilježavanje značajne antifašističke obljetnice u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, ove godine ih je bio manji broj. Njih četrdesetak istaknulo je transparente ‘Krvavi Srb’ i ‘Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje’, međutim, nadglasao ih je daleko jači razglas s kojeg su se orile partizanske pjesme i govori.

- I danas nas oni dolje neće omesti, mada je žalosno da se okupljamo pod jakim policijskim osiguranjem kako bismo obilježili događaj koji je nedvojbeno utkan u temelje Republike Hrvatske. Oni koji Narodnooslobodilački pokret uporno pretvaraju u četnički, šire neistine, sprečavajući ekonomski, društveni i egzistencijalni razvoj ove zemlje. Takvi ovoj zemlji ne mogu i neće donijeti ništa dobro – kazala je Rajka Rađenović, donačelnica Gračaca.

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH, podsjetio je da se 27. jula 1941. u Srbu dogodio masovni narodni ustanak potaknut zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja, uglavnom nad ženama djecom i starcima. Ukazao je na opasnost koju hrvatskom društvu donosi povijesni revizionizam.

- Nedopustivo je da premijer osniva stručno povjerenstvo i od njega traži mišljenje što napraviti s pločom u Jasenovcu s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’. Nedopustivo je da je stranka koja je dobila relativnu većinu na parlamentarnim izborima i relativnu većinu na lokalnim izborima u Zagrebu aktivno pomaže NDH nostalgičare u njihovom nastojanjima da zatru simbole NOB-a i promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu – rekao je on.

Okupljenima, njih oko 750, obratila se i Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, koja je podsjetila na značaj žena u NOB-u, ali i poboljšanje njihovog socio-ekonomskog statusa nakon Drugog svjetskog rata.

- Danas, kada nam govore da je Dan ustanka bio kontroverzan, istovremeno se događaju napadi na ljudska prava. Naše društvo je odustalo od toga da bude sekularno i socijalno. Antifašizam je jedino što nam je preostalo pa sada napadaju i njega te ga žele izbrisati iz Ustava. Ali mi poručujemo s ovoga mjesta: ne može dalje, mi ne damo – rekla je ona.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin rekao je da će priča o prošlosti prestati onog trenutka kada bude prihvaćena povijesna istina.

- Ne može se naknado od Titovih partizana praviti zločince jer oni to nisu bili niti se može od zločinaca iz Jasenovca praviti slavom ovjenčane pobjednike jer su oni bili ubojice i gubitnici Drugog svjetskog rata. Nikakve naknadne ‘istine’, koje su zapravo tendenciozne laži, ne mogu tu ništa promijeniti – rekao je Habulin.

Okupljenima se već tradicionalno obratio i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

- U tragičnoj smo poziciji da iz godine u godinu ponavljamo nepobitne povijesne činjenice. Neka ovo ponavljanje u prvom redu bude shvaćeno kao poziv istinoljubivim znanstvenicima i ljudima, kao i političarima, koji se ne okreću kao listu na vjetru, nego imaju svoja uvjerenja, da spase naše mlade generacije od ponora u koji ih vodi današnje pozivanje na nešto što se u povijesti dogodilo, a nije se dogodilo da je NDH bila nezavisna jer to nije bila, država jer ni to nije bila i hrvatska što također nije bila – poručio je Mesić.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac pozvao je na minutu šutnje u počast žrtvama ustaških zločina, ali i Hrvata koji su na ovom području 1940-ih ubijeni iz osvete.

Podsjetio je da su organizatori obilježavanja Dana ustanka kao i ranijih godina uputili pozive predsjednici, premijeru i predsjedniku Sabora. No oni se nisu odazvali, već na samu godišnjicu ustanka uputili u Boričevac, gdje je postavljena spomen-ploče obitelji Ivezić, čiji su članovi ubijeni u aktu osvete.

- Oni koji danas s pravom komemoriraju obitelj Ivezić griješe kada kažu da je ovaj ustanak, kao i okupljanje 1990-ih godina ovdje bio zločinački naum koji je terorizirao i uništavao Hrvatsku svih tih godina. Oni ne griješe samo prema historijskim činjenicama, nego i zato jer time afirmiraju ideje NDH. Posebno teško pada kada to kaže izaslanik predsjednika Sabora (op.a. – Josip Đakić), tijela koje bi trebalo biti prvo i zadnje mjesto obrane antifašističkih vrijednosti. Zamislite da se tako nešto događa u Italiji ili Francuskoj. Zamislite da se u tim zemljama ogluši na poziv antifašističkih organizacija i predstavnika naroda žrtava. To nije moguće, ali je moguće kod nas jer je posijano sjeme zla – rekao je Pupovac i zatim pozvao da se u Srbu dogodine pored Ličkog višeboja organizira i kamp mladih antifašista.

- To je garancija da će i dalje biti onih koji će antifašističke vrijednosti smatrati temeljem političkog djelovanja i onoga na čemu treba počivati svako društvo, pa tako i Hrvatsko – zaključio je on.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.