D.I.C. Veritas

„Novosti SNV“, 03.08.2013. ČINJENICE SE NE SMIJU PREŠUĆIVATI – Izvinjenja nam ne trebaju, potrebna je konkretna akcija

„Prilikom čitanja 6. Izjave sjećanja povodom 18. godišnjice “Oluje”, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu poručio je onima koji Srbe označavaju kao zločinački narod, da “mi ne dijelimo žrtva rata, niti ljude i narode, ali nas jesu izdijelili, te da SNV čini sve da se to prekine, ali ne na način da se prešućuju činjenice.

U sjedištu SNV u Zagrebu u subotu, 3.avgusta, pročitana je šesta po redu Izjava sjećanja SNV povodom 18. godišnjice Oluji. Izjava je pročitana i u drugim sjedištima županijskih VSNM-a u Hrvatskoj.

Obraćajući se prisutnima nakon minute šutnje za sve stradale u Oluji i četverogodišnjem ratu 90-ih, ali i u narednih deset godina koliko je trajalo nasilje nad povratnicima i uništavanje njihove imovine, predsjednik SNV Milorad Pupovac naglasio je da Srbi u Zagrebu ne razumiju rat i Oluju u smislu pobjede u kome ga obilježavaju hrvatske vlasti.

- Za Srbe u Hrvatskoj mjeseci od aprila do avgusta u znaku su bolnih sjećanja na događanja od 1941. do 1945. i od 1995. do 1995. godine jer su tada stradanja bila najbrojnija, rekao je i podsjetio na ustaške masakre srpskih civila od Gudovca kod Bjelovara do Suvaje kod Srba, kao i planska iseljavanja s područja Plitvica. – Oblik etničkog čišćenja bio je 1941.godine logor Jadovno koji nije bio prvi konclogor, ali je svjedočio o odnosu hrvatske države prema Srbima u Hrvatskoj.

Rekavši da su u danima pred godišnjicu Oluje česta pitanja hoće li predstavnici Srba dolaziti na slavlje u Knin, Pupovac je naglasio da se sve dešava u atmosferi umanjivanja i negiranja zločina nad Srbima od 1941. do 1945. godine i kako se pri tome ustanak u Srbu označava, ne kao oslobodilački i partizanski, već kao četnički jer su ustašama 1941. godine četnici i partizani bili isti. Ako je ustašama to bilo jednako, za nas, Srbe u Hrvatskoj razlika je poznata, rekao je Pupovac i podsjetio na brojna rušenja spomenika NOB-u čime se uz reviziju istorije, kako je rekao, želi zatrti trag oslobodilačkom doprinosu Srba u Hrvatskoj.

Onima koji Srbe označavaju kao zločinački narod, poručio je da “mi ne dijelimo žrtva rata, niti ljude i narode, ali nas jesu izdijelili”. – Mi činimo sve da se to prekine, ali ne na način da se prešućuju činjenice, rekao je Pupovac i napomenuo ako se na područjima povratka nikad nije lako živjelo osim od 70-ih godina do rata, a da danas ta područja nisu briga ni jedne stranke, osim SDSS-a, dok neke državne institucije imaju drugačije stavove o tim područjima.

- Zato će SNV pojačati brigu o tim područjima, pogotovo što neki ljudi u sadašnjoj vlasti nemaju uši da čuju naše poruke, rekao je i naglasio potrebu obnove i razvoja povratničkih krajeva i razvoj srpskih institucija, koliko god neki, pa i među Srbima, bili protiv toga.

Pupovac je naglasio da osim zločina nad Srbima, ne treba zaboraviti ni zločine nad Hrvatima, i upozorio na važnost sakupljanja dokumente i činjenica kako bi se svi zločini sankcionirali.

- Da je procesuirano samo deset posto počinilaca zločina nad Srbima u odnosu na procesuiran broj osoba za zločine nad Hrvatima, poruke bi bile drugačije, rekao je i podsjetio da je 2004.godine na popisu osumnjičenih za ratne zločine bilo 5.000 imena, da se taj broj smanjio, a da je tokom 90-ih prije abolicije na popisima bilo 20.000 Srba.

- Zato želimo sve dokumentirati da se ne priča da se nešto nije desilo, ali i da ne preraste u priču, u čemu važnu ulogu ima Arhiv Srba i svi napori na pravljenju dosjea o Srbima 90-ih, rekao je.

Ambasador Srbije Stanimir Vukićević naglasio je da se na ratno nasljeđe gleda na različite načine i da ta razlika nije nova. Svake godine dok se u Kninu slavi, u Beogradu se tuguje, rekao je, dodavši da Hrvatskoj na ruku ide oslobađanje generala u Hagu.

Ocijenio je da se hapšenjem seljaka u Trpinji koji nisu bili na spiskovima za ratne zločine šalje poruka Srbima da se ne vraćaju. – Onaj ko je na spisku neće se vratiti, ali onaj ko nije, verovatno hoće, rekao je.

Podsjetio je da su dvije države u područjima suradnje definirale i rješavanje ratnog nasljeđa, od izbjeglica do penzija, u mjeri u kojoj se to može uraditi. – Izvinjenja nam ne trebaju, potrebna je akcija, rekao je ambasador Vukićević.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.