D.I.C. Veritas

Новости, Срна, 12.02.2023, ШТРБАЦ: КРИВИЧНИМ ПРИЈАВАМА ХРВАТИ СПРЕЧАВАЈУ ПОВРАТАК СРБА

БАЊАЛУКА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да најновије кривичне пријаве против Срба за наводне ратне злочине почињене у источној и западној Славонији имају за циљ застрашивање и спречавање повратка Срба у Хрватску.

Штрбац не вјерује да ће невладина организација Центар “Иван Шретер”, која је поднијела двије кривичне пријаве против Срба, својим радом допринијети откривању починилаца наводно почињених ратних злочина над Хрватима.

“Не вјерујем да ће у том погледу они пружити помоћ службеним државним органима у Хрватској, већ ће то искучиво искористити за властиту промоцију”, рекао је Штрбац за Срну.

Он је истакао да је Хрватска од почетка протеклог рата све до данас у континуитету ангажовала велики број људи на откривању и процесуирању ратних злочина почињених над Хрватима, чији је крајњи циљ да се учешће Срба у укупној популацији у Хрватској сведе испод три одсто.

Штрбац је подсјетио да је “Веритас” прошле године објавио књигу “Процесуирање ратних злочина почињених током рата у Хрватској 1991-1995. године” у којој је обрађено више од 3.700 имена процесуираних.

Он је рекао да Хрватска сваке године поднесе око 40 нових кривичних пријава, отвори исти број истрага и донесе толики број пресуда за наводно почињене ратне злочине над Хрватима од надлежних институција полиције, мимо невладиних органзација.

Штрбац напомиње да је прошле године било осам хапшења Срба по основу хрватских међународних Интерполових потјерница.

Он је навео да је пред хрватске судове надлежне за процесуирање ратних злочина у Осијеку, Загребу, Ријеци и Сплиту у новембру прошле године изведено на главни претрес 110 Срба, у децембру 72 Срба, а у јануару ове године 58 Срба, док су у фебруару заказана рочишта за још 40 Срба.

Штрбац је напоменуо да је Хрватска процесуирала више од 21.500 Срба за “оружану побуну” у Хрватској, која је под амнестијом по Закону о помиловању из 1996.године.

“Многи Срби који су сазнали да су били процесуирани за оружану побуну у Хрватској данас страхују од повратка због могућег хапшења, јер Хрватска не прави разлику између `оружане побуне` и кривичних дјела ратног злочина која не застаријевају”, истакао је Штрбац.

Штрбац је рекао да се, према подацима “Веритаса”, 100.000 радно и репродуктивно способних Срба из бивше Републике Српске Крајине није вратило у Хрватску у страху да су осуђени или да ће им се судити за наводно почињене ратне злочине.

“Ови кривични поступци, које покрећу хрватски службени органи и невладине прганизације против Срба, много су ефикаснији од метака и тенкова, јер је њихов крајњи циљ да се учешће Срба у укупној популацији у Хрватској сведе испод три одсто”, закључио је Штрбац.

Предсједник Центра “Иван Шретер” и посланик у Хрватском Сабору Стипо Млинарић предао је 10. фебруара државном тужилаштву Хрватске двије кривичне пријаве за наводно почињени ратни злочин над Хрватима, једну за злочин у Бијелој Стијени код Окучана, а другу за злочин у Вуковару.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.