D.I.C. Veritas

НСПМ, 12.12.2014., Аустралијски савезни суд одбацио жалбу Капетана Драгана на одлуку о изручењу Хрватској

Аустралијски савезни суд одбацио је последњу у низу жалби на изручење коју је поднео Драган Васиљковић, вођа српске формације Книнџе у Републици Српској Крајини, чије изручење Хрватска тражи због оптужби за ратне злочине, пишу данас аустралијски медији.

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, пред аустралијским судовима већ осам година покушава да оспори изручење

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, који у Аустралији борави под именом Даниел Снеден, негира тврдње и пред аустралијским судовима већ осам година покушава да оспори изручење. Васиљковић је прошле године успео да пролонгира своје изручење Хрватској пошто је судија савезног суда прихватила његову жалбу којом је тврдио да је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији.

Хрватски генерални конзул у Мелбурну Дубравко Белавић рекао је данас да је судска одлука задовољавајућа, пишу аустралијски медији. Портпарол државног тужилаштва рекла је да је “савезни суд данас утврдио да је Васиљковић добио одговарајући праведни процес” када се одлучивало о његовом изручењу Хрватској и да ће он “остати у екстрадикцијском притвору у Аустралији”, пренео је Индеx.хр.

Васиљковићев адвокат Дан Мори рекао је за СБС да ће се његов клијент вероватно жалити Врховном суду и нагласио да се највише боји да капетан Драган неће добити заштиту у оквиру Женевских конвенција ако буде враћен у Хрватску. Мори је додао да би време које је Васиљковић провео у аустралијском затвору требало рачунати у Хрватској ако се донесе осуђујућа пресуда.

(Блиц)

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.