D.I.C. Veritas

NSPM, Tanjug, 18.01.2017., Hrvatska: Posle Jasenovca i Kutine u još nekoliko mesta postavlja se tabla sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”

Posle Jasenovca i Kutine, veterani HOS najavili su za narednu sedmicu postavljanje ploče sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Oni su najavili da će to učiniti u Novoj Gorici, Sesvetama, pa i šire u celoj Hrvatskoj, i na njima će biti uklesana imena još dešetorice poginulih dobrovoljaca iz prethodnog rata.

Premijer Andrej Plenković najavio je ranije, nakon postavljanja takve spomen ploče u Jasenovcu, da će Vlada Hrvaske predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema.

Kako piše zagrebački Večernji list, spomen ploča će biti potom postavljena u Sesvetama, u spomen na zamenika predsednika desničarske Hrvatske stranke prava i ratnog načelnika Štaba HOS-a Antu Paradžika, koji je ubijen u septembru 1991, a čija smrt, kako se navodi, do danas nije rasvetljena.

List piše da će spomen ploče HOS-a uskoro nicati i na hrvatskom jugu, u okolini Splita, zapravo, kako se navodi, širom Hrvatske.

“Za sada odajemo počast saborcima poginulim u odbrani Vukovara, a jednog dana možda i svih nekoliko stotina naših junaka. Intencija je u svim gradovima i većim mestima postaviti barem po jednu ploču”, rekao je za Večernji Damir Markuš Kutina, dobrovoljac HOS-a i jedan od inicijatora ove inicijative u kojoj on ne vidi ništa sporno.

Ističe da njihovo udruženje sa svim obeležjima pa i pozdravom “Za dom spremni” priznaju statuti državne uprave i prepoznaje Zakon o pravima hrvatskih veterana te da je Zajednica udruženja dobrovoljaca HOS-a još 2006. primljena u članstvo Svetske veteranske federacije.

“Uprkos svim bezrazložnim napadima na dobrovoljce HOS-a, mi samo želimo da pokažemo da su za domovinu svoje živote dali njeni najbolji sinovi”, rekao je Markuš.

Upitan šta očekuje od vladine komisije, Markuš kaže da se raduju tome jer žele da konačno reše sve nesuglasice.

“Nadamo se da će u komisiji biti mesta za ljude poput dr. Josipa Jurčevića koji dobro zna sve naše argumente. Kažu za nas da smo ”moderni ustaše”, to su gluposti. Mi ne želimo poveznice s Drugim svetskim ratom, osnov nam je jedino Domovinski rat”, rekao je ovaj dobrovoljac HOS-a.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.