D.I.C. Veritas

Okrugli sto: „Oluja“ pred Međunarodnim sudom pravde, Banja Luka, 5.8.2014 – Video

“Ako Međunarodni sud pravde u Hagu presudi da Hrvatska nije počinila genocid nad Srbima, trebalo bi im postaviti pitanje šta onda predstavlja više od 400.000 protjeranih i 7.000 pobijenih Srba iz Hrvatske”, izjavio je predsednik Dokumentaciono–informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac, na okruglom stolu „Oluja pred Međunarodnim sudom pravde“, u Banja Luci.

Okrugli sto „Oluja pred Međunarodnim sudom pravde“ održan je u Banja Luci 5. 8. 2014. povodom 19. godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine. Govorili su predsednik Veritasa Savo Štrbac, potpredsednik Republike Srpske dr Emil Vlajki, advokat Slobodan Perić i koordinator Veritasa za RS Mira Jovanović, uz učešće umjetnika Svetlane Spajić i Miće Jelića Grnovića.

Na okruglom stolu  Štrbac je rekao da će u slučaju tužbe i kontratužbe Srbije i Hrvatske za genocid taj sud najprije odlučivati o tome da li je počinjen genocid ili ne.

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki podsjetio je da su Srbi označavani kao krivci za sve, ističući da su Srbe sa prostora Republike Srpske Krajine u „Oluji“ protjerali međunarodna zajednica i Hrvatska.

Vlajki kaže da zato ne treba da čude presude koje je Haški tribunal izrekao hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču, te muslimanskom komandatu Srebrenice Naseru Oriću, jer je taj tribunal pod kontrolom međunarodne zajednice i SAD.

Advokat Slobodan Perić rekao je da je nad Srbima nakon „Oluje“ počinjeno pravno nasilje, odnosno da se sudi samo Srbima, a sve druge ne procesuiraju ili ih oslobađaju.

On smatra da je za takvo nasilje „pripremljen teren“ kroz laž da su Srbi napali sve druge i da je neophodno da takva laž bude oborena.

Koordinator „Veritasove“ kancelarije za Republiku Srpsku Mira Jovanović konstatovala je da se nigdje u udžbenicima u Srbiji i Srpskoj ne spominje stradanje Srba u „Oluji“, dok se u hrvatskim udžbenicima ta akcija spominje.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ za nekoliko dana ubijeno je više od 1.800 Srba sa područja Republike Srpske Krajine, dok je protjerano preko 220.000 lica i to je najveće etničko čišćenje počinjeno u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.